Νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα προμηνύει η τοποθέτηση του συμβούλου – εμπειρογνώμονα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Πέτερ Ράτκλιφ για την πλήρη εφαρμογή όλων των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά και την εξυγίανση του συστήματος μέσω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με το Real.gr με έγγραφο που περιλαμβάνεται στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου, ο διορισμός του γίνεται για περίοδο έξι μηνών από την 8η Μαΐου 2014, στο πλαίσιο του έργου: Φορολογική πολιτική και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Στην καταγγελία ότι η Κυβέρνηση τοποθέτησε επιτετραμμένο εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ στο υπουργείο Εργασίας για να παρακολουθεί τη διαδικασία κατάργησης των επικουρικών συντάξεων και την εφαρμογή της βασικής σύνταξης προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Εργασίας υποβιβάζει το θέμα λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για τεχνικό σύμβουλο και όχι επιτροπεία. «Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι θα υπάρξει συνεργασία, αλλά σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, που επιβεβαιώνονται από τα έγγραφα που έχει στη διάθεση του το Real.gr, ο κ. Ράτκλιφ θα παρέχει ειδική τεχνογνωσία και υποστήριξη στο Υπουργείο Εργασίας για θέματα βελτίωσης και εναρμόνισης των επιχειρησιακών διαδικασιών που εφαρμόζονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου εισφορών, αλλά και ενός συστήματος που θα επιτρέπει την ολοκληρωμένη υποβολή και πληρωμή των εισφορών στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Αναλυτικότερα η παροχή συμβουλών αφορά:
-Τη μελέτη της δυνατότητας δημιουργίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας εγγραφής, υποβολής και πληρωμής των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
-Καθορισμός του πεδίου εφαρμογής και του περιεχομένου ενός κεντρικού μητρώου εισφορών
-Παροχή υποστήριξης στο σχεδιασμό εναρμονισμένων κανόνων πληρωμής, ώστε να επιτευχθεί η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και
-Ανάπτυξη σχεδίου νομικής και λειτουργικής εναρμόνισης, καθώς και στρατηγικής για την ενοποίηση της υποβολής και πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας επίτροπος πέρα από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία θα ασχοληθεί και με τις παροχές τους, αφού θα ενημερώνει και θα ενημερώνεται για την πορεία εφαρμογής όλων των απαιτούμενων ρυθμίσεων με στόχο να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα.
Όπως αποκαλύπτει το επίσημο έγγραφο ο κ. Ράτκλιφ θα παρέχει:
-Σε συντονισμό με την ομάδα δράσης (Task Force) για την Ελλάδα και άλλους παρόχους τεχνικής βοήθειας συμβουλές σε θέματα διοίκησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
-Υποστήριξη προς το προσωπικό του ΔΝΤ στην ανάπτυξη, παρακολούθηση και επαλήθευση των βασικών δεικτών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που προβλέπει το μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής και στην εφαρμογή νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν κλείσει σημαντικά ζητήματα που εκκρεμούν. Συγκεκριμένα αναμένεται η καθιέρωση της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ, η ενιαιοποίηση των όρων ασφάλισης και η περαιτέρω ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, η παρακολούθηση των επικουρικών ταμείων και των ταμείων εφάπαξ βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ο περαιτέρω περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η συγκέντρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία.
«Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της, η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου εμπαίζει απροκάλυπτα τους Έλληνες συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Προετοιμάζεται να εφαρμόσει τους σκληρούς ασφαλιστικούς νόμους (ν. 3863/2010, 4093/2012 κ.ά.) στο πεδίο των συντάξεων», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως με τη διαρκώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση, «η μνημονιακή κυβέρνηση με την πολιτική της σκοπεύει να καταντήσει τα ασφαλιστικά ταμεία θλιβερά και καθημαγμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα».