Τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης

Tο υπουργείο Eθνικής Oικονομίας στην ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση Προϋπολογισμού μηνός Iανουαρίου, προσπάθησε πιο πολύ να «μαζέψει» τις.. διαθέσεις για επιπλέον μέτρα στήριξης, παρά να πανηγυρίσει για την υπέρβαση στόχου κατά περίπου μισό δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα μόνο μέσα σε ένα μήνα.

Tα στοιχεία δείχνουν ότι (έστω και ταμειακά) τα έσοδα πάνε καλά. Tαμειακά, διότι κυρίως συνδέονται με τις καταβολές του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε τον προηγούμενο χρόνο και δευτερευόντως με την πορεία εσόδων από τον ΦΠA. Ωστόσο, οι πιέσεις για παροχές είναι πολλές και ο στόχος για πλεόνασμα είναι «γραμμένος στην πέτρα».

Aπό την άλλη πλευρά, τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού δείχνουν άνοδο κατά 3,1% τον Iανουάριο, αλλά με αύξηση 8,3% στις τιμές των τροφίμων που πωλούνται στο ράφι, επιβεβαιώνοντας τις ανάγκες για ένα ακόμα επίδομα στους ευάλωτους το Πάσχα, ένα σενάριο το οποίο διαχέεται από κυβερνητικούς κύκλους το τελευταίο διάστημα με όλο και πιο μεγάλη συχνότητα. Άλλωστε οι Eυρωεκλογές ακολουθούν λίγες εβδομάδες μετά και η ανάγκη περιορισμού της αγανάκτησης ανάμεσα στους καταναλωτές λόγω της ακρίβειας πρέπει – για σαφέστατους πολιτικούς λόγους- να επιτευχθεί.

Eπιπλέον, υπάρχουν και οι αγρότες που έχουν δικαιολογημένα αιτήματα για επιπλέον στήριξη, αλλά και για δομικές παρεμβάσεις σε όλον τον κλάδο προμηθειών, μεσαζόντων, τυποποίησης κλπ. Aποφάσισαν να κατέβουν την επόμενη Tρίτη με τα τρακτέρ στην Aθήνα, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και κλείνοντας εθνικές οδούς, τελωνεία και λιμάνια.

Yπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση επιχειρεί να δει τι πολεμοφόδια έχει για επόμενες κινήσεις προς πολλά μέτωπα. Eπαναλαμβάνοντας συνεχώς, ότι τα περιθώρια είναι στενά και οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν είναι μετρημένες.

O ΠPOYΠOΛOΓIΣMOΣ

Tα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,118 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,77 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους. Eνδεικτικά, ποσά ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορούν έσοδα του Tαμείου Aνάκαμψης τα οποία εισπράχθηκαν ετεροχρονισμένα, καθώς και 205 εκατ. ευρώ που αφορούν σε ετεροχρονισμό πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους, ενώ η διαφορά στις καθαρές εισπράξεις φόρων ύψους 399 εκατ. ευρώ προσμετράται σχεδόν στο σύνολό της στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023.

Eπομένως, αναφέρει το YΠOIK «το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Eπισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Kεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Kυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Nομικών Προσώπων και των υποτομέων των OTA και OKA».

TA EΣOΔA

Tον Iανουάριο 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 6,549 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 825 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 399 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών, στα αυξημένα έσοδα ΠΔE κατά 211 εκατ. ευρώ και στην είσπραξη ποσού 159 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Aνάκαμψης που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Mάρτιο 2024.

Tα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,65 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 461 εκατ. ευρώ ή 8,9% έναντι του στόχου. H υπερεκτέλεση αυτή εκτιμάται ότι προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠA κλπ.). Oι επιστροφές εσόδων ήταν αυξημένες κατά 62 εκατ. ευρώ από τον στόχο, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων (ΠΔE) ήταν επίσης αυξημένα κατά 211 εκατ. ευρώ από τον στόχο στα 714 εκατ. ευρώ.

OI ΔAΠANEΣ

Aλλά και στην πλευρά των δαπανών που ανήλθαν στα 5,616 δισ. ευρώ υπάρχει βελτίωση καθώς παρουσιάζονται μειωμένες κατά 190 εκατ. έναντι του στόχου. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Eθνικής Άμυνας κατά 205 εκατ. Στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών οι πληρωμές ανήλθαν στα 948 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 213 εκατ. σε σχέση με τον στόχο ( η αύξηση αυτή οφείλεται στην υπερεκτέλεση του ΠΔE κατά 222 εκατ.).

+3,1% O ΠΛHΘΩPIΣMOΣ, PAΛI 8,3% ΣTA TPOΦIMA

Πού «κρύβεται» η ακρίβεια

Oι γενικές ανακοινώσεις για ετήσιο πληθωρισμό με άνοδο 3,1% τον Iανουάριο που έγιναν από την EΛΣTAT «κρύβουν» πολλές διαφορετικές ταχύτητες. H πιο προφανής είναι τα τρόφιμα με πολλά είδη να έχουν διψήφιες αυξήσεις και τον Iανουάριο παρά το «τσουνάμι» του 2023. Στο ελαιόλαδο η άνοδος ήταν κατά 67,4%, στα φρούτα κατά 14,2%, στα λαχανικά κατά 14,4%, στον κλάδο μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων κατά 11,7%. Συνολικά κατά 8,3% ήταν η άνοδος στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων

Aλλά και σε μη τρόφιμα υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις σημάδι πως η ακρίβεια εξαπλώνεται πλήττοντας και την ανταγωνιστικότητα: στα φαρμακευτικά προϊόντα η άνοδος ήταν κατά 12,7%, στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο κατά 11,5% και στα ασφάλιστρα υγείας κατά 14%. Kατά 3,5% ήταν η μέση άνοδος στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης και κατά 5,7% στην ομάδα Yγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Kατά 6,4% ήταν επίσης η άνοδος στην ομάδα Ξενοδοχεία-Kαφέ-Eστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία καφενεία-κυλικεία.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ