Παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση και τον υφυπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών για την αυτοματοποίηση των φορολογικών δηλώσεων και την περαιτέρω ψηφιοποίηση της επικοινωνίας με την φορολογική διοίκηση.
Όσον αφορά στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ο στόχος είναι η διευκόλυνση μισθωτών και συνταξιούχων που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, έτσι ώστε να προσδιορίζεται αυτόματα η φορολογική τους υποχρέωση.
Συγκεκριμένα, όπως είχε προαναγγείλει προ μηνός ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, οι φορολογούμενοι που αποκόμισαν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις το 2023 και δεν είχαν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση θα βρίσκουν το έντυπο του Ε1 προσυμπληρωμένο από την Αρχή στο φορολογικό τους προφίλ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Φυσικά, το σύστημα θα επιτρέπει αλλαγές στη δήλωση στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, ενώ ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία της υποβολής στο τέλος της προθεσμίας θα το πράττει η ΑΑΔΕ ενημερώνοντας τον πολίτη για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι έως τώρα χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούν στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών απλοποιούνται μέσω της πληρέστερης ψηφιοποίησής τους, ενώ δίνεται η δυνατότητα της λεπτομερούς και ακριβούς καταγραφής της επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να μην αμφισβητούνται. Παράλληλα, μέσα από την αξιοποίηση του myDATA εξυπηρετούνται οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης απλογραφικών βιβλίων.
Ηλεκτρονική επικοινωνία
Αναλυτικότερα, με το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής έγκρισής του, εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, παρέχοντας το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
Επιπλέον, με τις διατάξεις του Κώδικα προβλέπεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου Τομέα για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, ενώ καταργείται η υποχρέωση των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία προσκόμισης βιβλίων, καθώς τα στοιχεία μεταβιβάζονται καθολικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
Επιπλέον, προβλέπεται η αυτοματοποίηση της σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης, ώστε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, να μην απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και να γίνεται αυτόματα ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης.
Τέλος, με το νομοσχέδιο οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου, ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου και ενισχύεται η βαρύτητα των υποθέσεων των πρόσφατων χρήσεων, αντί των παλαιοτέρων, στα κριτήρια επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο