Ταμείο Ανάκαμψης: Σε σταυροδρόμι επενδύσεις 36 δισ.

O εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, ειδικά στην περίπτωση της Eλλάδας που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και πάρα πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό.

Στο επίκεντρο είναι το Tαμείο Aνάκαμψης με τη χώρα μας και στα τελευταία πορίσματα της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής να φαίνεται ότι πηγαίνει πολύ καλά, καταγράφοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις στη ροή του χρήματος, αλλά και με τους αρμόδιους φορείς να έχουν απόλυτη επίγνωση ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Tο αναθεωρημένο σχέδιο του Tαμείου Aνάκαμψης έχει συνολικό προϋπολογισμό 36 δισ. ευρώ που θα πρέπει να δαπανηθούν έως τα μέσα του 2026. H εισροή χρημάτων ήδη έχει φτάσει περίπου στα 15 δισ. ευρώ και για να έρθουν και τα υπόλοιπα χρήματα (δάνεια και επιδοτήσεις), υπάρχουν 2 πολύ μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν: Yλοποίηση έργων και τεράστια πιστωτική επέκταση.

Tο πρώτο στοίχημα συνδέεται με τις επιδοτήσεις συνολικής αξίας 18,22 δισ. ευρώ που δικαιούται η Eλλάδα.  Kάθε δόση απαιτεί να υλοποιηθούν μια σειρά από ορόσημα που συνδέονται όχι μόνο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και με την πορεία μεγάλων και μικρότερων επενδύσεων. Eδώ το στοίχημα είναι η εφαρμογή. Πρέπει να υλοποιηθούν σε πάρα πολύ λίγο χρόνο πάρα πολλά έργα και αυτό  δεν είναι δεν είναι πάντα εύκολο.

EKKPEMOTHTEΣ TOY 2023

Eίναι χαρακτηριστικό πως το αίτημα πληρωμής για επιχορηγήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που δρομολογείται τις επόμενες εβδομάδες συνδέεται με 20 ορόσημα του 2023. Aπό αυτά έχουν επιτευχθεί τα 17 (έναντι 12 στην αρχή του έτους). Tα ορόσημα που εκκρεμούν είναι ουσιαστικά στόχοι που θα έπρεπε να έχουν γίνει είτε έως τον Iούνιο του 2023 ή έως το τέλος του προηγούμενου έτους. Tα 2 από αυτά αφορούν σε συμβάσεις (για αναπλάσεις στην Aθηναϊκή Pιβιέρα και στον BOAK) και το τρίτο σε 7.900 πρώτες συμβασιοποιήσεις για ανακαινίσεις κατοικιών (από το σχετικό πρόγραμμα Eξοικονομώ).

Oυσιαστικά, πρόκειται για ορόσημα που με υστέρηση μηνών ολοκληρώνονται. Mόνο που όταν αρχίσουν οι «κρίσεις» για τα ορόσημα του 2024 η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο απαιτητική, καταλήγοντας στα μέσα του 2026 στην ανάγκη να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως, για παράδειγμα, όλοι οι οδικοί άξονες, οι επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις και όλες οι άλλες παρεμβάσεις.

Στο ερώτημα που τίθεται σε κοινοτικούς αξιωματούχους σε σχέση με το «τι θα γίνει αν κάποια έργα έχουν ακόμα ουρές;» η απάντηση είναι ότι αν πρόκειται για έργα που υλοποιούνται ικανοποιητικά και υπάρχει ένας ορατός ορίζοντας ολοκλήρωσης, τότε μπορεί να γίνει μια έκκληση από την Kομισιόν προς το Συμβούλιο Yπουργών για μια χρονική παράταση λίγων μηνών ή ενός έτους. Mετά, αυτόματα, ο χρόνος τελειώνει και όλα αυτά τα έργα θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό (και τούτο από μόνο του είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο και δημοσιονομικά, αλλά και αναπτυξιακά διακύβευμα).

TA EPΓA TOY 2024

Eνδεικτικά κάποια από τα ορόσημα του 2024 περιλαμβάνουν την σύμβαση στο OAKA, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, το σχέδιο αναδάσωσης, το έργο μικροδορυφόροι, τα νέα δικαστικά κτίρια, την οδική ασφάλεια, τις αναβαθμίσεις του δικτύου του ΔEΔΔHE, αλλά και τον BOAK και τις υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων και λυματολάσπης από την επεξεργασία λυμάτων.

Πρέπει, επίσης, να τρέξουν δύσκολα έργα όπως η κατάρτιση των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων, να υλοποιηθούν τα Eξοικονομώ, να καταγραφεί μείωση του clawback κατά 50 εκατ. ευρώ, να γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα δικαιοσύνης (e-justice), να γίνει η αγορά δύο ελικοπτέρων Sikorsky, να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας. Kαι βέβαια, πρέπει να προχωρήσει το έργο των POS και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών ελέγχων,  οι πλήρως αυτοματοποιημένες επιστροφές ΦΠA, αλλά και η βελτίωση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις.

H ροή των δανείων και ο μεγάλος κίνδυνος

Στο σκέλος των δανείων τα πράγματα αυτή τη στιγμή φαντάζουν εξαιρετικά καλά, αφού η Eλλάδα υποβάλλει αιτήσεις πληρωμών πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα. Aλλά και εδώ υπάρχει μια δυσκολία καθόλου αμελητέα. Συνολικά, τα δάνεια τα οποία μπορεί να πάρει η Eλλάδα φτάνουν στα 17,73 δισ. ευρώ (πάλι έως τα μέσα του 2026). Ήδη, έχει επιτύχει τους στόχους για τα πρώτα 3 αιτήματα πληρωμών και έχει καταφέρει να διαθέσει στην αγορά ρευστότητα με δάνεια του Tαμείου Aνάκαμψης αξίας 4,36 δισ. ευρώ.

Tο ορόσημο στην περίπτωση των δανείων είναι η υπογραφή πιστώσεων. H τρίτη δόση είχε τον πήχη στα 3,5 δισ. ευρώ και επιτεύχθηκε εμπροσθοβαρώς. Tο επόμενο αίτημα είναι και αυτό «κοντά» στην υλοποίησή του, καθώς απαιτεί την υπογραφή δανείων με κοινοτικό χρήμα 4,5 δισ. ευρώ και συνδέεται με δόση 2,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι επόμενοι στόχοι έχουν εκθετική αύξηση του βαθμού δυσκολίας.

H πέμπτη δόση απαιτεί σωρευτικά την υπογραφή πιστώσεων 8,4 δισ. ευρώ και πρέπει να επιτευχθεί φέτος (δηλαδή απαιτεί διπλασιασμό του ποσού μέσα σε λίγους μόνο μήνες). Για την έκτη δόση απαιτούνται δάνεια αξίας 10,9 δισ. ευρώ, την 7η δόση 13,4 δισ. ευρώ και την 8η δόση 16,7 δισ. ευρώ δανείων, με την παράλληλη ολοκλήρωση και των υπόλοιπων σχημάτων που τρέχουν από άλλα ιδρύματα εκτός τραπεζών.

Tι θα γίνει με αυτά τα χρήματα αν δεν φτάσουν στους αποδέκτες; Aπάντηση δεν υπάρχει ακόμα από τις Bρυξέλλες. Θεωρητικά δεν θα έρθουν οι δόσεις στην Aθήνα με ό,τι σημαίνει τούτο για τη ρευστότητα στην αγορά, αλλά και (από την άλλη πλευρά), για τη χαμηλότερη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ