Τι δείχνει η έκθεση Μπαρόζο – Βαν Ρομπάι και οι θέσεις για το Ταμείο διάσωσης
Σε πλήρη υποχώρηση ενώπιον των γερμανικών απαιτήσεων προχωρά η ΕΕ.
Η έκθεση Μπαρόζο – Βαν Ρομπάι αποτελεί την καλύτερη ένδειξη ότι το Βερολίνο προχωρά σε πλήρη επιβολή των «θέλω» του, τα οποία ξεκινούν από τη νομοθετική κατοχύρωση των δημοσιονομικών στόχων στις χώρες – μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και φτάνουν μέχρι την φορολογική προσαρμογή της υπόλοιπης Ε.Ε. στο ισχύον γερμανικό καθεστώς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο υπ αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις δέχονταν το Βερολίνο να χρηματοδοτήσει το μόνιμο ταμείο διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Σε διαφορετική περίπτωση, ήταν αποφασισμένο να γυρίσει την πλάτη στην Κομισιόν και να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Προ αυτού του κινδύνου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάσθηκε να υποχωρήσει ατάκτως και να κάνει αποδεκτά όλα τα γερμανικά αιτήματα, σχεδόν στο σύνολο τους.
Έτσι υπάρχουν ελπίδες, η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της 25ης Μαρτίου να στεφθεί με επιτυχία και να μην κλιμακωθούν οι πιέσεις των αγορών την πρώτη επόμενη εργάσιμη μέρα στις οικονομίες που έχουν πρόβλημα.
Μεταξύ αυτών, εννοείται και στην ελληνική, η οποία, ως γνωστόν, είναι η πιο ευάλωτη από όλες.
Η Μέρκελ βλέπει θετικά την πρόταση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας
Η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε «καλή βάση» τις τελευταίες προτάσεις Ρομπέι-Μπαρόζο σχετικά με το επιδιωκόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη.
Πρόκειται για το «ξεκίνημα» ενώ απομένει «η επεξεργασία των τελευταίων λεπτομερειών», είπε η κ. Μέρκελ μετά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ οι «λεπτομέρειες» αυτές θα αποσαφηνιστούν στο έκτακτο Συμβούλιο (11.03.11) και στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (25.03.11).
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ χαιρέτισε ως «ενθαρρυντική» την πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Δείχνει πως στην Ευρώπη υπάρχει πράγματι σε μεγάλο βαθμό συναίνεση ότι ένα τέτοιο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι όχι μόνον αναγκαίο, αλλά και επιθυμητό», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.
Πρόσθεσε πάντως ότι πρόκειται για «ένα βήμα» στο δρόμο για τη διαμόρφωση ενός συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων.
Η Αυστρία ήταν από τις χώρες που αντιτάχθηκαν στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας φοβούμενη παρέμβαση στην εθνική δικαιοδοσία για τη διαμόρφωση της πολιτικής μισθών και συντάξεων.
Στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ότι «είναι θετικό να διασφαλιστεί η διαφάνεια για μία σύγκριση μεταξύ των χωρών-μελών». Κατά τον κ. Φάιμαν, ζητούμενο είναι ένα «μείγμα μέτρων», για τα οποία θα είναι κάθε χώρα αποκλειστικά υπεύθυνη.
Η επιδιωκόμενη κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής μισθών που ισχύει σε ορισμένες χώρες δεν πέρασε στις προτάσεις Ρομπέι. Ωστόσο, κατά την κ. Μέρκελ, «αυτό δεν σημαίνει ότι η τιμαριθμική προσαρμογή μισθών δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο».
Η καγκελάριος Μέρκελ έχει επίσης σήμερα το βράδυ συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Σόκρατες και την Παρασκευή θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.