Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να φοβάται να αλλάξει την “υπερβολικά συνετή” στάση της όσον αφορά τα επιτόκια και να διαφοροποιηθεί από τη στάση που κρατά η Federal Reserve, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας από τη Φρανκφούρτη μετά το πλέον ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΚΤ μέχρι στιγμής ότι αναμένεται να ξεκινήσει τη χαλάρωση των υψηλών επιτοκίων τον Ιούνιο, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ επανέλαβε ότι είναι ακόμη πιθανό να γίνουν τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το τρέχον έτος, παρότι οι επενδυτές έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο.
“Είναι πλέον ώρα να διαφοροποιηθούμε”, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg. “Η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη – κυρίως λόγω της ώθησης που παρέχει ο προϋπολογισμός. Δεν ισχύει το ίδιο στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκε κυρίως λόγω της προσφοράς – όχι λόγω της ζήτηση, ούτε λόγω των μισθών”, πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.
Τα σχόλια του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη έγιναν στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος κινήθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων και προκάλεσε άμεσα την πτωτική αναθεώρηση των προσδοκιών για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές εκτιμούν πλέον ότι η ΕΚΤ, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη, αναμένεται να προβεί σε τρεις μειώσεις των επιτοκίων της φέτος, έναντι δύο ή και λιγότερων από τη Fed.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια την Πέμπτη, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε άλλωστε ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν λαμβάνουν “γραμμή” από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν “πολλοί δίαυλοι μέσω των οποίων μπορεί να ασκηθεί επιρροή” – όχι μόνο η δυναμική των συναλλαγματικών ισοτιμιών που καθίσται όλο και ισχυρότερη.
“Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στους δημοσιογράφους. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια πολύ μεγάλη οικονομία, ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο, και όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη στις προβλέψεις μας”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι 20 χώρες της Ευρωζώνης καθιστούν επείγουσα την ανάγκη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Παρότι ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης συνεχίζει να αναμένει μια ήπια προσγείωση, προειδοποίησε ότι η υπερβολική καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο την ήδη αναιμική ανάπτυξη και ενέχει τον κίνδυνο να υποχωρήσει ο πληθωρισμό χαμηλότερα του στόχου του 2%.
“Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης στην Ευρώπη – και στη Γερμανία”, ανέφερε ο Γ. Σουρνάρας, προσθέτοντας ότι “δεν θέλουμε να καταστρέψουμε αυτούς τους σπόρους”.
Ο ίδιο τάσσεται υπέρ των διαδοχικών μειώσεων των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και στη συνέχεια δύο ακόμη μειώσεων έως το τέλος του έτους – άποψη την οποία όμως δεν συμμερίζονται όλα τα 26 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.