Χαμόγελα ανακούφισης αλλά και επιφυλάξεις εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας – Με «ανοικτές αγκάλες» υποδέχονται οι τραπεζίτες τον νέο υπΟΙΚ
Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος σαφώς καταδεικνύει την στόχευση της κυβέρνησης για υιοθέτηση ενός λαϊκότερου και ηπιότερου προφίλ, αλλά συνάμα την αγωνία της να ολοκληρωθεί το μεταρρυθμιστικό έργο, προκειμένου η χώρα να μην αποδειχθεί ασυνεπής προς τις συμβατικές της μνημονιακές υποχρεώσεις.
Δύο κυβερνήσεις σε… μία
«Έχουμε δύο κυβερνήσεις σε μία», σχολιάζει έμπειρο στέλεχος της Αγοράς διαχείρισης κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι η επιλογή τού Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών καθησυχάζει την τρόικα και τις Αγορές, ενώ η σύνθεση της υπόλοιπης κυβέρνησης κλείνει το μάτι για περισσότερο λαϊκά μέτρα. «Πρόκειται για μια κυβέρνηση εξωτερικού και για μία εσωτερικού», συμπληρώνει χαριτολογώντας, και τονίζει ότι το μεγαλύτερο στοίχημα θα είναι να λειτουργήσει το υπουργικό σχήμα με κοινή κατεύθυνση και χωρίς κακοφωνίες, συνταιριάζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις με πιο κοινωνικό πρόσωπο.
Την ίδια άποψη έχει και επικεφαλής εγχώριας χρηματιστηριακής εταιρείας, που ζήτησε να μιλήσει ανώνυμα. Το κεντρικό χαρακτηριστικό τοΎ ανασχηματισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η υιοθέτηση ηπιότερης οικονομικής πολιτικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι απομακρύνθηκαν βασικοί συντελεστές του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου και αντικαταστάθηκαν από πρόσωπα με πιο μετριοπαθές προφίλ.
Με δεδομένο, όμως, ότι η Αγορά έχει προεξοφλήσει πως δεν πρόκειται να συμβούν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές έως το ορόσημο της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, ο ανασχηματισμός δεν προσθέτει, ούτε αλλάζει κάτι κατά την άποψή του.
«Το μόνο σαφές μέχρι στιγμής είναι ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει εκλογικό χαρακτήρα» σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής εταιρείας, το οποίο παρότι θεωρεί ατυχείς κάποιες επιλογές προσώπων εκτιμά ότι δεν θα πυροδοτηθεί κύμα ανησυχίας στους ξένους επενδυτές.
«Οι ξένοι επενδυτές δεν κοιτάζουν πρόσωπα, αλλά πολιτικές και μετά τις ευρωεκλογές έχουν προεξοφλήσει ότι η κυβέρνηση θα βάλει νερό στο όποιο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Αφήνει ανοικτό, πάντως, το ενδεχόμενο το ΧΑ να διορθώσει βραχυπρόθεσμα εξαιτίας κάποιων λόγων.
Αλλαγές σε ΤτΕ, τράπεζες, ΤΧΣ και ΟΔΔΗΧ
Η Αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις επιλογές της κυβέρνησης για τη θέση του διοικητή και των υποδιοικητών της ΤτΕ, καθώς και τις καραμπόλες ή τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν στη συνέχεια σε τράπεζες.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, αποχωρώντας από το Υπουργείο Οικονομικών, παραμένει βασικός υποψήφιος για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ ή του επιτρόπου της Κομισιόν (μικρές οι πιθανότητες). Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η τάση φρεσκαρίσματος των διοικήσεων στα πιστωτικά ιδρύματα να συνεχισθεί σε μια προσπάθεια να περάσει ακόμη πιο έντονα το μήνυμα περί αλλαγής στροφής.
Επίσης οι επιλογές για τις θέσεις των υποδιοικητών ενδέχεται να προκαλέσουν καραμπόλες στο ΤΧΣ, αφού η κ. Σακελλαρίου εμφανίζεται ως υποψήφια για τη μία εκ των δύο θέσεων υποδιοικητών της ΤτΕ (ακούγεται και το όνομα του καθηγητή Μουρμούρα), αλλά και στον ΟΔΔΗΧ αφού οι πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να μετακινηθεί σε τράπεζα ο μέχρι σήμερα επικεφαλής του.
«Κόκκινο χαλί» στρώνουν οι τραπεζίτες στον νέο «τσάρο» της Οικονομίας
Θετικά υποδέχονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και εκτιμούν ότι η σύνθεση της κυβέρνησης είναι τέτοια που στοχεύει στο άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά, όπου υπάρχει μία σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων της τάξης του 20%, αλλά στηρίζει και την κομματική ηγεσία του κυβερνητικού εταίρου. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει άρωμα εκλογών απαντούν: «Και ναι και όχι. Ανάλογα με τις εξελίξεις του καλοκαιριού…».
Για τον Γκίκα Χαρδούβελη, από καμία εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών δεν διατυπώνονται ενστάσεις. «Είναι άριστος γνώστης του τι πρέπει να γίνει ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση. Το οικονομικό του προφίλ στηρίζεται στην εφαρμογή του καπιταλισμού με περισσότερο ανθρώπινο πρόσωπο», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Έτερος συνομιλητής μας επισημαίνει ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών όσα χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο πιστεύει ακράδαντα πως για να επιτευχθεί υγιής ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Μόνο έτσι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια, πάντοτε τόνιζε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες, τους οποίους οφείλει να βάλει το κράτος. Όχι όμως με τη σημερινή τους μορφή, καθώς το μόνο που καταφέρνουν είναι να στερούν το δικαίωμα στο επιχειρείν».
Κι εδώ όλοι οι τραπεζίτες συμφωνούν ότι η επιλογή Χαρδούβελη στέλνει ένα διττό μήνυμα: αφενός τη συνέχιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, αφετέρου το άνοιγμα σε αναπτυξιακές πολιτικές. Επίσης όλοι τους αναφέρουν ότι «το μόνο μειονέκτημά του είναι πως πρόκειται για άνθρωπο χαμηλών τόνων, ωστόσο αποτελεί ήρεμη δύναμη».
Σε ό,τι αφορά τα του οίκου τους, τραπεζίτες τονίζουν ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλους… «Είναι υπέρμαχος της άποψης ότι οι τράπεζες οφείλουν να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά. Ωστόσο, την ίδια στιγμή ξέρει γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε στην παρούσα φάση. Δεν είναι θεωρητικός σε αυτό το κομμάτι», τονίζει άλλος τραπεζίτης και καταλήγει: «Μας φθάνει που γνωρίζει από μέσα τα προβλήματα του κλάδου. Αυτό από μόνο του αρκεί για να βρούμε λύσεις στο καυτό αυτό ζήτημα»…
Αναφορά γίνεται όμως και στην πάγια άποψη του νέου υπουργού Οικονομικών, βάσει της οποίας πρέπει να μειωθεί η φορολογία προς τις επιχειρήσεις. «Εάν ξεκινήσει αυτή η πολιτική τότε ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει τον αέρα που χρειάζεται για να ενεργοποιηθούν οι επενδύσεις», δηλώνουν οι τραπεζίτες.
«Το ΥΠΟΙΚ έπρεπε να σπάσει στα δύο»
«Ο κ. Χαρδούβελης που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών είναι άριστος επιστήμονας και έχω να πω μόνο καλά λόγια. Κάνει γι’ αυτήν τη θέση. Ωστόσο, πιστεύω πως το Υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να σπάσει σε δύο κομμάτια και πως χρειαζόταν θέση αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα». Η τοποθέτηση ανήκει στον Αλ. Μωραϊτάκη, πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ.
Ο ίδιος συμπληρώνει: «Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα υπουργεία, με προβληματίζει το γεγονός ότι είδα σε κάποιες περιπτώσεις πολύ αξιόλογους ανθρώπους να αναλαμβάνουν θέσεις στις οποίες δεν είχαν αναμιχθεί μέχρι σήμερα και έτσι δεν έχουν την απαιτούμενη πείρα. Ενώ σε άλλες εποχές θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά σε βάθος χρόνου, το πρόβλημα σήμερα είναι πως δεν υπάρχει καμιά περίοδος χάριτος για κανέναν».
«Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόταση του Α. Σαμαρά οι υπουργικές θέσεις να μην καταλαμβάνονται από βουλευτές. Η άποψη αυτή του πρωθυπουργού δεν υλοποιήθηκε στον συγκεκριμένο ανασχηματισμό».
«Ίδιας σχολής με αυτήν του Στουρνάρα»
Ο Δημήτρης Κωστόπουλος, πρόεδρος της MEVACO, τονίζει: «Το θετικό είναι πως στον οικονομικό τομέα δεν αλλάζει η γενικότερη πολιτική για εξυγίανση των οικονομικών της χώρας. Ο νέος υπουργός είναι της ίδιας σχολής με τον προκάτοχό του και αν όπως λέγεται ο κ. Στουρνάρας μεταπηδήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, τότε θα αποτελέσουν ένα πολύ καλό δίδυμο. Από την άλλη πλευρά, το σοβαρό πρόβλημα βρίσκεται στο μέτωπο της ανάπτυξης. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί βλέπω πως ούτε η κυβέρνηση έχει κονδύλια, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει να βοηθήσει όσο θα έπρεπε. Στα άλλα υπουργεία, περισσότερο, είδα την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές και κομματικές ισορροπίες. Δεν μου άρεσε το ότι απομακρύνθηκαν άτομα που ήθελαν να προχωρήσουν σε αλλαγές και επίσης θεωρώ πως θα είναι μεγάλο λάθος η σημερινή κυβέρνηση να αρχίσει να δρα με προεκλογικές σκοπιμότητες».
«Μικρή σημασία η αλλαγή προσώπων»
O Τάκης Δουμάνογλου, CEO της Insight Capital, εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και συμβουλών προς εταιρίες, δήλωσε πως η αλλαγή προσώπων μικρή σημασία έχει και το κυρίως ζητούμενο είναι η μεταβολή στην ασκούμενη πολιτική.
«Κατά τη γνώμη μου, οποιαδήποτε βελτίωση οικονομιών επιδόσεων αν δεν περιλαμβάνει συνεχή και αξιοσημείωτη μείωση της ανεργίας μικρή μόνο σημασία θα έχει. Αυτό που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να καταπολεμήσει την ανεργία όχι φυσικά μέσα από διορισμούς και κρατικές του παρελθόντος, αλλά με μείωση της γραφειοκρατίας και με χαμηλότερη φορολόγηση και γενικότερα μέσω μέτρων που θα τονώνουν την επιχειρηματικότητα. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση».
«Η κυβέρνηση ανανγώρισε λάθη»
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κορκίδης υποστηρίζει: «Με τον μετεκλογικό ανασχηματισμό, η κυβέρνηση δείχνει τουλάχιστον ότι αναγνώρισε λάθη, αδικίες και αστοχίες. Παραμένει ζητούμενο, ωστόσο, η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ανθρώπων της αγοράς και ειδικότερα των ΜμΕ, η οποία θα προέλθει από την αλλαγή στο ακολουθούμενο μίγμα οικονομικής πολιτικής και όχι από την αλλαγή των προσώπων.
Οι προτεραιότητες που πρέπει να υπηρετήσει η νέα κυβέρνηση είναι η υπερφορολόγηση, η διευθέτηση του εσωτερικού χρέους της αγοράς, η ρευστότητα, το ασφαλιστικό, η αναθέρμανση του κοινωνικού διαλόγου, καθώς και η καθιέρωση ενός δίκαιου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν πρωτοβουλίες μικρομεσαίων, ικανές να ενισχύσουν την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
«Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια»
Ο Γιώργος Καραμπάτος, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, δήλωσε: «Δεν περιμένω πολλά πράγματα από τον ανασχηματισμό. Όποια άτομα και να τοποθετούνταν, τα προβλήματα είναι τα ίδια και οι ανάγκες εξακολουθούν να παραμένουν. Πιστεύω πως είναι πλέον απαραίτητο να δημιουργηθεί μια δυναμική εθνικής συνεννόησης, που θα βάλει τα κομματικά συμφέροντα σε δεύτερη μοίρα».
Να σημειωθεί ότι, χθες, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας από τηλεοράσεως, δήλωσε πως σημασία δεν έχουν τόσο τα πρόσωπα, όσο οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν. Θεωρεί πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει έμφαση στο ζήτημα της υπερβολικής φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ελλιπούς ρευστότητας στην αγορά.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, η κυβέρνηση οφείλει να ακούει την Αγορά, τονίζοντας πως π.χ. το ζήτημα των ανασφάλιστων ελεύθερων επαγγελματιών ή του συμψηφισμού χρεών μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου έπρεπε να είχε υλοποιηθεί πριν από πολύ καιρό.
«Προεκλογική κυβέρνηση»
Από την άλλη πλευρά, για «επικράτηση των γραφικών επί των εργατικών» κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης εμπορικής εταιρίας, ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Θεωρεί πως με τον ανασχηματισμό δημιουργήθηκε μια κυβέρνηση εκλογών. Ο ίδιος πιστεύει πως η τοποθέτηση Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών δείχνει πως θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική στο δημοσιονομικό πεδίο. Αμφιβάλλει, όμως, σοβαρά για τη «δυνατότητα προώθησης των άλλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η οικονομία, με δεδομένο πως βρίσκονται σε πολλά υπουργεία πολιτικά στελέχη που αντιτάχθηκαν σε πολλές αλλαγές της τελευταίας τετραετίας».
Ανακούφιση από την απομάκρυνση Γεωργιάδη – Επιφυλάξεις για Βορίδη
Με ικανοποίηση δέχτηκε ο χώρος της Ιδιωτικής Υγείας την απομάκρυνση του Άδωνι Γεωργιάδη από το Yπουργείο Υγείας, περιμένοντας τώρα δείγματα γραφής από τον Μάκη Βορίδη.
Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγοράς εκτιμά πως λίγα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν στην πράξη από τον κ. Βορίδη, καθώς οι πρακτικές του claw back και του rebate ήταν κυβερνητικές αποφάσεις και όχι προσωπικές επιλογές του προηγούμενου υπουργού. Και επίσης πως ήδη ο φετινός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τους ιδιώτες παρόχους είναι μειωμένος σε μη ρεαλιστικά επίπεδα.