Ενισχύονται οι ελπίδες ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέσα στους επόμενους μετά τις ανακοινώσεις των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας που έδειξαν ότι τον Απρίλιο η αμερικανική οικονομία αύξησε τις θέσεις εργασίας λιγότερο από τις προσδοκίες ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε.
Συγκεκριμένα, το μήνα Απρίλιο οι νέες θέσεις εργασίας πλην αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 175.000, λιγότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών που προέβλεπαν αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 240.000, ανέφερε την Παρασκευή το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας, συν τοις άλλοις, αυξήθηκε στο 3,9% έναντι των προσδοκιών ότι θα παραμείνει σταθερό στο 3,8%.
Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 3,9% σε σχέση με πέρυσι, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε μια εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας 3,9% του μηνός Απριλίου αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022 για την αμερικανική οικονομία.
Ένα πιο περιεκτικός δείκτης ανεργίας που περιλαμβάνει, εκτός των ανέργων, τους αποθαρρυμένους εργαζόμενους και όσους κατέχουν θέσεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους αυξήθηκε επίσης, στο 7,4%, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2021.
Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό που συμπεριλαμβάνει και όσους αναζητούν ενεργητικά εργασία, παρέμεινε αμετάβλητο στο 62,7%.
Άλλαξε το κλίμα στην αγορά
Μετά την ανακοίνωση των συγκεκριμένων αδύναμων στοιχειών για τις νέες θέσεις εργασίας, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά που ετοιμάζονταν ήδη να ανοίξει ψηλότερα ενίσχυσε περαιτέρω τα κέρδη της ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν γιατί τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζεται να αναπτύσσεται μεν αλλά όχι τόσο δυναμικά πια ώστε ώστε η Fed να επιμείνει στην πολιτική σύσφιξης.
“Με αυτήν την έκθεση, το μείγμα μας έχει τις σωστές αναλογίες”, δήλωσε ο Ντάν Νορθ, ανώτερος οικονομολόγος στην Allianz Trade. ” Τι θέλουμε σε αυτό το σημείο του οικονομικού κύκλου; Τα επιτόκια βρίσκονται σε αρκετά ψηλά επίπεδα, οπότε θα περιμέναμε να δούμε επιβράδυνση στην αγορά εργασίας. Όμως είμαστε ακόμα σε αρκετά υψηλά επίπεδα”.
Τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας δημοσιεύτηκαν δύο μέρες αφότου οι αξιωματούχοι της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας είχαν αποφασίσει και πάλι να διατηρήσουν τα επιτόκιά σε ένα στοχευμένο εύρος 5,25%-5,5%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 και πλέον ετών.
Μετά την απόφαση, ο Πρόεδρος της Fed Ζερόμ Πάουελ είχε χαρακτηρίσει την αγορά εργασίας ως “ισχυρή”, είχε προσθέσει ότι ο πληθωρισμός είναι “πολύ υψηλός” και είχε υποστηρίξει ότι τα φετινά οικονομικά στοιχεία δείχνουν “έλλειψη περαιτέρω προόδου” στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο 2% της Fed.
Υπάρχει ελπίδα για μείωση των επιτοκίων
Ωστόσο, η διάθεση της αγοράς μεταβλήθηκε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των νέων στοιχείων για τις θέσεις εργασίας που έδειξαν χαλάρωση της αγοράς εργασίας και πιο ήπιες αυξήσεις μισθών. Οι traders εκτιμούν πλέον ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να αποφασίσει δύο μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024, με την πρώτη μείωση να αναμένεται τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομίλου CME.
“Υπάρχει ελπίδα για μείωση των επιτοκίων”, δήλωσε η Σέεμα Σαχ, επικεφαλής παγκόσμια στρατηγική αναλύτρια της Principal Asset Management. “Η πρώτη έκπληξη για πτωτική τάση στις νέες θέσεις εργασίας εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς και η πτώση της μέσης ωριαίας αύξησης των μισθών ανοίγουν εκ νέου τη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων στην αγορά και ίσως εξηγούν γιατί ο Πάουελ ήταν τόσο χαλαρός την Τετάρτη”.
Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει πολύ συγκριτικά με τα υψηλά επίπεδα που έφτασε στα μέσα του 2022, εξακολουθεί να είναι πάνω από τη ζώνη που επιθυμεί η κεντρική τράπεζα. Οι περισσότερες εκθέσεις προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί φέτος γύρω στο 3% ετησίως. Ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που παρακολουθεί η Fed ήταν πρόσφατα στο 2,8%.
Η ΄άνοδος των τιμών ασκεί ανοδική πίεση στους μισθούς, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού και η διάθεση αποτροπής αυτού του φαινομένου επανατροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων ήταν που οδήγησε τη Fed να μην αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της, παρά τις ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες της αγοράς περί επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα φέτος.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα να αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων στα δημόσια σχόλιά τους. Ωστόσο, ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης απέφυγε κάτι αναφορά στην πιθανότητα να αρχίσουν να μειωθούν τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος, όπως είχε κάνει άλλες φορές κατά το παρελθόν.