Μυτιληναίος στον Κύκλο Ιδεών: Οι τράπεζες έχουν μια μοναδική ευκαιρία για να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα ξένα τραπεζικά ιδρύματα

“Οι τράπεζες είναι τώρα σε αυτή τη βάση, για αυτό και για άλλους λόγους, έχουν καταφέρει πολύ σημαντική κερδοφορία, εξ ου και τα μερίσματα.

Είναι μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτήν την περίοδο, για να εκ μοντερνιστούν και ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις, τα ξένα τραπεζικά ιδρύματα”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, o κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos.

Ειδικότερα, ο κ. Μυτιληναίος μίλησε στο συνέδριο που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών Κύκλου Ιδεών με θέμα “Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης” και ανέφερε: “Το σοκ της κατάρρευσης στην κρίση, να υπενθυμίσω, ότι δεν έγινε στην Ελλάδα αλλά έγινε στη Γαλλία. Να σας θυμίσω ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί και η καγκελάριος Μέρκελ στη Ντοβίλ το φθινόπωρο του 2010, αποφασίστηκε ότι τα δημοσιονομικά της κάθε χώρας κρίνονται ξεχωριστά, ότι το κοινό νόμισμα είναι κοινό νόμισμα, αλλά τα επιτόκια δανεισμού της κάθε χώρας θα κρίνονται πλέον ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας της κάθε χώρας.

Ενώ μέχρι τότε, όλοι νομίζαμε ότι είμαστε η Γερμανία. Και αυτό προκάλεσε στη δεκαετία μετά το 2000 και μεγάλη αύξηση στη δανειακή επιβάρυνση του συνόλου της οικονομίας, γιατί ξαφνικά από επιτόκια 15 και 20% που είχαμε, εγώ θυμάμαι ομόλογα τη δεκαετία του 90′ 24% (σε δραχμή)…με 2%-3%-4% μας φαίνονταν όλα πολύ φθηνά, και στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. Μια πιστωτική επέκταση η οποία όριο δεν είχε, και έπαιξε τον ρόλο που έπαιξε.

Ας θυμόμαστε αυτό το ωραίο γαλλικό θέρετρο της Ντοβίλ το οποίο ήταν για εμάς ότι χειρότερο θα μπορούσε να είχε φανταστεί ο οποιοσδήποτε. Θεωρώ ότι οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουνε μία μοναδική ευκαιρία, του συνδυασμού των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και των σχετικά χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, για να δημιουργήσουν κεφαλαιακό απόθεμα το οποίο ήταν υπερ-απαράιτητο και φυσικά δεν μπορούσε κανείς πλέον να το περιμένει ούτε από το Δημόσιο ούτε από την ΕΕ.

Οι τράπεζες είναι τώρα σε αυτή τη βάση, για αυτό και για άλλους λόγους, έχουν καταφέρει πολύ σημαντική κερδοφορία, εξ ου και τα μερίσματα. Είναι μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτήν την περίοδο, για να εκ μοντερνιστούν και ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις, τα ξένα τραπεζικά ιδρύματα”.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων: “Η βιομηχανική ιστορία της μεταπολίτευσης είναι μια καρδιά πονεμένη. Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διατήρησε μια συντηρητική οικονομική πολιτική. Δεν μπήκαμε καλά στη μεταπολίτευση από πλευράς προσέγγισης των ευρωπαϊκών στάνταρ της οικονομίας. Εν συνεχεία ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 81′, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραμένει ο πλέον δημοφιλής των πρωθυπουργών της μεταπολίτευσης, το οποίο δεν με εξέπληξε καθόλου διότι βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα κυβερνήσεις αναζητούν εναγωνίως στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να στελεχωθούν καταλλήλως. Πλην όμως οικονομικά ξεκίνησε δειλά δειλά το ξεχείλωμα της οικονομίας. Η δημοσιονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ανταποκριθεί στις λαϊκές προσδοκίες, δημιουργήθηκε τότε ο οργανισμός ανασυγκρότησης προβληματικών επιχειρήσεων…ξεκίνησε ένα όργιο διαφθοράς…η δεύτερη περίοδος του ΠΑΣΟΚ από το 85′ και μετά ήταν μια περίοδος που η χώρα άρχισε να μπαίνει σε μια πολιτική αστάθεια, φαινόταν το πράγμα, η αντιπολίτευση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν οξύτατη. Και φτάσαμε στην πολιτική αστάθεια του 89-90 με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά τη γνώμη μου ήταν μια μοναδική πολιτική φυσιογνωμία και πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του όταν ήταν πρωθυπουργός και για αυτό απέτυχε. Για τον κ. Σημίτη έχω επίσης μεγάλο θαυμασμό, ήταν ευτύχημα που ήταν πρωθυπουργός για την Ελλάδα οκτώ χρόνια”.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο διεξάγεται έως τις 14 Μαΐου 2024 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία που γιορτάζει φέτος την επέτειο των 150 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ