“Η πρωταρχική και σημαντική πρόκληση για τον ΕΦΚΑ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σε επίπεδο κατάρτισης, ανάπτυξης, εξυπηρέτησης του πολίτη και μακροπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας”, τόνισε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αυτό τόνισαν τόσο ο υφυπουργός, Παναγιώτης Τσακλόγλου, όσο και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Μηλαπίδης, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τις προτεραιότητές τους για ένα ορθολογικό, βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.
Ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι, “στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συνολικού ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος με τη σύνδεση 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων, το οποίο αποτελεί πραγματικά έργο ορόσημο”.
Υπογράμμισε την έμφαση στην ενίσχυση της σταθερότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο ήταν κατά κύριο λόγο αναδιανεμητικό και σταδιακά γίνεται κεφαλαιοποιητικό.
Ως δεύτερη σημαντική εστίαση περιέγραψε “τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας”, σημειώνοντας ότι το σημαντικότερο μέτρο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Σημαντικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και της προσφοράς εργασίας -ιδιαίτερα του γυναικείου εργατικού δυναμικού-, η βελτίωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων με δίκαιο και δημοσιονομικά βιώσιμο τρόπο και η στήριξη των ατόμων με αναπηρία.
Ο κ. Μηλαπίδης έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση της ψηφιακής ασφαλιστικής ιστορίας της χώρας, τονίζοντας ότι “πρόκειται για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που υλοποιείται στον ΕΦΚΑ, η οποία θα διευκολύνει την άμεση απονομή των συντάξεων”.
“Ο ΕΦΚΑ βελτιώνεται συνεχώς και έχει εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα, εξυπηρετεί πάνω από 2 εκατομμύρια συνταξιούχους και λειτουργεί ως βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους και παραμένει πρωταρχική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας η προώθηση λύσεων που ενισχύουν τη λειτουργικότητά του. Πλέον, ο ΕΦΚΑ παράγει συντάξεις αντί για καθυστερήσεις”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μηλαπίδης.
“Ο μέσος χρόνος έκδοσης νέων συντάξεων έχει πλέον μειωθεί στους δύο μήνες, έναντι 18 μηνών το 2019. Σήμερα, εκδίδονται καθημερινά πάνω από 1.250 συντάξεις έναντι 500 το 2019. Επίσης, έχει εκκαθαριστεί το 95% των εκκρεμών συντάξεων από το 2021 έως το 2023 και οι κανόνες έχουν ενοποιηθεί και απλοποιηθεί με διαδικασίες fast track και ψηφιοποίηση όλων των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Από τον Μάρτιο, αναφορικά με τις κύριες συντάξεις, έχουμε 21.000, με τις επικουρικές συντάξεις να ανέρχονται σε 26.000, τα εφάπαξ σε 9.300 και τις διεθνείς συντάξεις σε 18.000”, πρόσθεσε ο κ. Μηλαπίδης.
Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στη στελέχωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), αναφέροντας χαρακτηριστικά
“Από την 1η Μαΐου 2024 προκηρύχθηκε πρόσκληση για την πρόσληψη νέων γιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, τα οποία υπέστησαν μεγάλη αναμόρφωση με την ψηφιοποίησή τους το 2022 μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που οδηγεί σε ενιαία πιστοποίηση από την Υγειονομική Επιτροπή. Αυτό επιτρέπει στους πολίτες να υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση ή άλλου είδους παροχές γρήγορα.
Επί του παρόντος, στο ΚΕΠΑ υπηρετούν 500 γιατροί, για τους οποίους εξασφαλίσαμε πόρους και αυξήσαμε τις αμοιβές τους, ενώ δημοσιεύσαμε επίσης μια πρόσκληση -την πρώτη από το 2011- που επέκτεινε τις ειδικότητες των γιατρών, αυξάνοντας δυνητικά τη δυναμικότητά μας σε 1.200.
Ο μέσος χρόνος για τα ραντεβού στο ΚΕΠΑ είναι περίπου δύο μήνες, ενώ οι κατ’ οίκον αξιολογήσεις και επισκέψεις μπορεί να διαρκέσουν πάνω από τέσσερις μήνες. Πιστεύουμε ότι τα κίνητρα που παρέχονται θα ωθήσουν τους γιατρούς να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τον ρόλο τους”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μηλαπίδης, “τα συνολικά έσοδα που θα εισπράξει ο ΕΦΚΑ εντός του 2023 ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα χρόνια της πανδημίας και το 2022, με τον στόχο των εσόδων του 1,5 δισ. ευρώ να ξεπερνιέται κατά πολύ”.
“Όσον αφορά τις οφειλές, η ετήσια μεταβολή ήταν περίπου 1,8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των πρόσθετων τελών.
Όσον αφορά την εισπραξιμότητα και την αποτελεσματικότητα, μόνο για το έτος 2023, φαίνεται ότι η τακτική ρύθμιση έχει καλύτερες επιδόσεις, ενώ η ρύθμιση των 120 δόσεων υστερεί σε εισπραξιμότητα”, πρόσθεσε ο κ. Μηλαπίδης.