Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Φωτοβολταϊκά στη στέγη” και “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι”. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι και τα δύο προγράμματα έλαβαν σημαντικό αριθμό αιτήσεων.
Αναλυτικά: “Τα προγράμματα που αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος “Αλληλεγγύη για την προστασία της υγείας και της υγείας των πολιτών”, καθώς και τα προγράμματα που αφορούν την προστασία της υγείας και της υγείας των πολιτών”:
Υποβλήθηκαν συνολικά 15.945 αιτήσεις από νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θεωρούνται ευάλωτα, τα οποία ήταν επιλέξιμα για αυξημένο ποσοστό επιδότησης. Η εξέταση των αιτήσεων αυτών βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στο χωράφι”: υποβλήθηκαν 5.339 αιτήσεις και οι τελικοί κατάλογοι των δικαιούχων και των εκκρεμών αιτήσεων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος υποχρεούνται να υποβάλουν εντός 60 ημερών αίτημα στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την υποβολή Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης (εφόσον υπάρχει) ή για την υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης. Η παράλειψη αυτή θα οδηγήσει αυτόματα σε αποκλεισμό της αίτησής τους.
Οι αιτήσεις κατατάσσονται με βάση δύο ομάδες προτεραιότητας:
Ομάδα προτεραιότητας Α: Φωτοβολταϊκά συστήματα έως 10,8 kW.
Ομάδα προτεραιότητας Β: Φωτοβολταϊκά συστήματα άνω των 10,8 kW και έως 50 kW.
Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα εξετάζονται με τη σειρά παραλαβής τους.
Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται με πόρους από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: “Το πρόγραμμα είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα για την ενίσχυση της ενεργειακής ανάπτυξης: “Με τα προγράμματα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη” και “Φωτοβολταϊκά στο χωράφι” στηρίζουμε οικονομικά νοικοκυριά και αγρότες, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του βασικού στόχου του Υπουργείου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές”.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε: “Τα δύο αυτά προγράμματα φέρνουν τα οφέλη της πράσινης μετάβασης πιο κοντά στους πολίτες και τους καταναλωτές. Με βάση τις πολιτικές και τα προγράμματά μας για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, αυτά τα προγράμματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό συμβάλλουν στον στόχο της αύξησης της διείσδυσης της “καθαρής” ενέργειας και της μείωσης του ενεργειακού κόστους, μεγιστοποιώντας τα κοινωνικά οφέλη για όλους”.