Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξασφάλισης του στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ, το 2014, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της (Ιούνιος) για τις οικονομικές εξελίξεις στο Ευρωσύστημα.
Ωστόσο, η ΕΚΤ χαρακτηρίζει ως φιλόδοξους τους στόχους που έχουν τεθεί για την διετία 2015-2016 (3,0% και 4,5% αντιστοίχως) και επισημαίνει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την επέκταση μέτρων που λήγουν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται (σελ.93-94 της σχετικής έκθεσης) «η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013 (σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος προσαρμογής ΕΕ-ΔΝΤ, που δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα), υπερβαίνοντας έτσι το στόχο του προγράμματος για την επίτευξη ισοσκελισμένου πρωτογενούς αποτελέσματος (σ.σ., του προϋπολογισμού).
Το πρωτογενές αλλά και το συνολικό (δημοσιονομικό) αποτέλεσμα, ωστόσο, με όρους EDP (σ.σ. Excessive Deficit Procedure – Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) ήσαν σημαντικά χειρότερα (-8.7% και -12.7% του ΑΕΠ, αντιστοίχως), αντικατοπτρίζοντας κυρίως υψηλότερα κόστη από τις προβλέψεις στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα (10,6% του ΑΕΠ).
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του δευτέρου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής , η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξασφάλισης του στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
Ωστόσο, δημοσιονομικά κενά παραμένουν για τα επόμενα χρόνια, για τα οποία περισσότερο φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν τεθεί (3,0% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016).
Στην πρόσφατη επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου (Προγράμματος) Δημοσιονομικής Προσαρμογής (2015-2018), η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην επίτευξη των στόχων αυτών και στην επέκταση μέτρων που εκπνέουν, εφόσον είναι απαραίτητο», καταλήγει η αναφορά της ΕΚΤ στις ελληνικές δημοσιονομικές εξελίξεις.