“Η χώρα μας έφθασε στα όρια του δυνατού για το χρέος της, ουδείς πλέον ελεύθερος επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να δανείσει 1 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, πράγμα που σημαίνει, ότι πρέπει να σταματήσουμε να συσσωρεύσουμε ετήσια ελλείμματα, να μειώσουμε το απόλυτο ύψος του χρέους και να πείσουμε ότι θέλουμε και μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτό το υψηλό χρέος στο μέλλον”, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Βύρων Μπαλλής, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας και το ευρύτερο οικονομικό κλίμα, που δεν ευνοεί στην παρούσα συγκυρία ξένες επενδύσεις, μόνο ένα ισχυρό και ηχηρό θετικό σοκ στο σύστημα θα μπορούσε να αποτελέσει το ουσιαστικό έναυσμα / έναν καταλύτη για να ξεκινήσει μία διαδικασία αναστροφής κλίματος & ανάπτυξης για την χώρα, ανέφερε ο κ.Μπαλλής. Και αυτό το θετικό σοκ θα μπορούσε σε αυτή την συγκυρία να προκληθεί με την δημιουργία και δημοσιοποίηση ενός ολοκληρωμένου, εφαρμόσιμου και μεγάλης εμβέλειας προγράμματος αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο θα επιτύγχανε άμεση αναστροφή του κλίματος, θα δημιουργούσε θετικό ηχηρό αντίκτυπο στην διεθνή αγορά με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, αφού τα διεθνή αντανακλαστικά θα τίθονταν σε λειτουργία, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα ξυπνούσε αυτομάτως και θα οδηγούσε σε αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα. Κριτήριο για την αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου, κατ’ αρχήν, θα πρέπει να είναι όχι η αξία του αυτή καθαυτή, αφού δεν πωλείται, αλλά η υπεραξία και οι θέσεις εργασίας που η προτεινόμενη παραχώρηση και αξιοποίηση μπορούν να δημιουργήσουν, πρόσθεσε ο Β.Μπαλλής.
Αναφερόμενος στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, είπε ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, δεδομένου ότι είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος της οικονομίας μας, ιδιαίτερα εξωστρεφής, με ένα εξαίρετο στελεχιακό δυναμικό, με τεράστια μετοχικά κεφάλαια, με παραγόμενο προϊόν/υπηρεσίες υψηλής αξίας αλλά και σημαντική συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα της χώρας μας. “Έχει τα όπλα, τη γνώση και τη θέληση να συνδράμει αλλά και να δείξει την έξοδο από το παρόν τέλμα. Και ο κυρίαρχος ρόλος του θα αναδειχθεί πολύ δυναμικά μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της χώρας (άνοιγμα αγορών) που κρατούν παράλληλα καθηλωμένο και το τραπεζικό της σύστημα”, τόνισε ο κ.Μπαλλής.