Εμπαιγμός με το τεκμαρτό;

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένοι – Με το βλέμμα στην απόφαση του ΣτΕ, γυρίζουν την πλάτη στη διαδικασία αμφισβήτησης

Οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένοι γυρίζουν την πλάτη -προς το παρόν, τουλάχιστον- στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, που οδηγεί σε πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση πολλών εξ αυτών, όπως δείχνουν τα νέα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Τα παραδείγματα εξοντωτικής φορολόγησης πληθαίνουν, το ίδιο και οι φωνές διαμαρτυρίας, αλλά και οι κινητοποιήσεις με ορόσημο την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ.

Το κρίσιμο χρονικό διάστημα πλέον προσδιορίζεται προς τον Σεπτέμβριο για μια σειρά από λόγους: τότε αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ αλλά και τα μερεμέτια που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, τα οποία όμως δεν θα αλλάζουν την ουσία του τεκμαρτού. 

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, όμως, λήγει και η προθεσμία για να αρχίσει ο ενδιαφερόμενος τη διαδικασία αμφισβήτησης: αν δεν πάρει παράταση, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στο τέλος Ιουλίου και η προθεσμία για την αμφισβήτηση 60 μέρες αργότερα.

Να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν κάποιος επαγγελματίας έχει ήδη υποβάλει τη δήλωσή του, μπορεί να υποβάλει διορθωτική δήλωση έως το τέλος Ιουλίου «ταγκάροντας» τον σχετικό κωδικό αμφισβήτησης, ούτως ώστε να έχει και αυτός την παραπάνω προθεσμία των 60 ημερών.

Αυξάνεται η ένταση

Παράγοντες της αγοράς συνδέουν την αποστροφή των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων από τη διαδικασία της αμφισβήτησης με το παραπάνω χρονικό περιθώριο που ακόμα τρέχει αλλά και τις υπόλοιπες παραμέτρους που αναμένεται να ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν η έμφαση δίδεται στον αγώνα που κλιμακώνεται για την ανατροπή του ίδιου του τεκμαρτού εισοδήματος.

Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο το νέο χαράτσι, αλλά και οι διατάξεις που σχετίζονται με την αμφισβήτηση του τεκμηρίου, καθώς αφορούν εκείνους που έχουν κώλυμα για την άσκηση του επαγγέλματος και όχι σε εκείνους που πράγματι το ασκούν. 

Εξηγούν πως υπάρχει υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης καθώς, όπως αναφέρουν στην προσφυγή στο ΣτΕ, η απόφαση της ΑΑΔΕ επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη αλλά και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος, από κάθε πηγή ή αιτία, όπως εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκοι κ.λπ.

Ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποκαλύψουν όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για την οικογένειά τους, ακόμα και για τα ανήλικα τέκνα τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις συνθήκες διαβίωσης, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες, αν διαθέτουν τραπεζικές θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα, αλλά και εάν ταξίδεψαν στο εξωτερικό, καθώς και τα έξοδα για ρεύμα, νερό, σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

Πρόκειται στην ουσία για μία δήλωση «πόθεν έσχες» που απαιτεί η Εφορία από όσους αποφασίζουν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ζητώντας φορολογικό έλεγχο.

Για το ίδιο το καθεστώς, οι επαγγελματίες μιλούν για αυθαίρετα κριτήρια φορολόγησης, αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξομοιώνονται με τους μισθωτούς, χωρίς όμως να έχουν αφορολόγητο όριο. Επιπλέον, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται και με βάση το εισόδημα τρίτων (μέσος όρος ΚΑΔ) αλλά και με βάση τις τριετίες δραστηριότητας.

Να σημειωθεί πως αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ κατέθεσαν οι 63 δικηγορικοί σύλλογοι της Ελλάδας, 15 σωματεία, αλλά και ενώσεις ελευθέρων επαγγελματιών. Προσφυγές προαναγγέλλονται και στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά και με ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

Οι αλλαγές που είναι στα «σκαριά»

Η κυβέρνηση μεταφέρει χρονικά τις αποφάσεις για τις αλλαγές, εξηγώντας ότι πρώτα θα πρέπει να πέσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων και να γίνει ο απολογισμός. Αρμόδια στελέχη μιλούν για βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Επίσης, συζητούν πιθανές παρεμβάσεις στο κριτήριο του τζίρου με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, στο κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, αλλά και αναφέρεται η πιθανότητα να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα. Ακόμα, εξετάζονται η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και η διενέργεια διασταυρώσεων μέσω του myDATA.

Το αίτημα για τη διενέργεια ελέγχου

Τα βήματα και ο γολγοθάς

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δει προσυμπληρωμένο το ποσό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και ο κωδικός είναι «κλειδωμένος». Αλλαγές γίνονται μόνο στους κωδικούς του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Οποιος θέλει να το αμφισβητήσει πρέπει να κάνει δύο βήματα. Αρχικά ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος). Αν έχει ήδη υποβάλει τη δήλωσή του χωρίς να το δηλώσει, μπορεί να υποβάλει έως το τέλος Ιουλίου συμπληρωματική δήλωση χωρίς επιβάρυνση.

Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της ή του συζύγου (ή του ατόμου με το οποίο έχει σύμφωνο συμβίωσης), αλλά και των προστατευόμενων μελών. Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ. 

Κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου ο φορολογούμενος πρέπει να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα, ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.

Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Οι αντικειμενικοί λόγοι που δύναται να επικαλεσθεί ο φορολογούμενος και τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται για την απόδειξη αυτών, μεταξύ άλλων, είναι:

– Στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική.

– Αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης.

– Αδυναμία άσκησης δραστηριότητας κατά τους 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή την αναδοχή τέκνου.

– Εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

– Ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός του.

– Απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας Αρχής.

– Αλλοι λόγοι ανωτέρας βίας, όπως σοβαρό πρόβλημα υγείας του φορολογουμένου ή τέκνου του, λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, για το οποίο δεν απαιτείται νοσηλεία, αλλά αποδεικνύεται με βάση ιατρική γνωμάτευση από νοσοκομείο ή κλινική ότι η κατάσταση της υγείας του εμποδίζει, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί, την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του φορολογουμένου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ