Πάγωμα των παλαιών οφειλών, αύξηση των δόσεων και επανένταξη των επιχειρήσεων που είχαν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις, σε νέα βελτιωμένη ρύθμιση ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. Επισημαίνει δε, ότι μόλις το 40% των ελεύθερων επαγγελματιών μπορούν να καταβάλλουν μηνιαίως εισφορές, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι αδύνατο ο οφειλέτες να καταβάλλει ταυτόχρονα τις τρέχουσες και τη δόση των ληξιπρόθεσμων.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) δέχεται καθημερινά χιλιάδες αιτήματα για παρέμβαση προκειμένου να δρομολογηθεί ένα ευνοϊκότερο σύστημα ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών.
Η ανακοίνωση
Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι σύσσωμοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των δόσεων που περιλαμβάνονται στην ρύθμιση «Νέα Αρχή» με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατάσχεση και δήμευση της περιουσίας τους από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Το ΒΕΑ έχει αποστείλει επιστολές τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όσο και στην διοίκηση του ΟΑΕΕ, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η υφιστάμενη ρύθμιση οφειλών πριν βάλουν λουκέτο και όσες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να μείνουν εν λειτουργία.
Θεωρεί δε, ζήτημα κοινής λογικής, η κυβέρνηση μετά την αποτυχία της τελευταίας ρύθμισης να προχωρήσει άμεσα στη βελτίωση της, προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, αλλά και ο ΟΑΕΕ.
Μάλιστα, προτείνει τα εξής:
-Κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) των παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα αποπληρωμής μετά το 2014. Με την κεφαλαιοποίηση θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειας τους.
-Να μην αποκλειστούν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις και μάλιστα ήταν συνεπείς.
-Να καθιερωθούν μικρές σε ύψος δόσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.