Την «παρθενική» του εμφάνιση στο Eurogroup με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών θα έχει σήμερα ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα κληθεί να διαβεβαιώσει τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει και μετά τον ανασχηματισμό να τηρεί τα συμφωνηθέντα.
Οπως είναι αναμενόμενο, ο κ. Χαρδούβελης θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό με αποκλειστικό στόχο να καμφθούν οι ανησυχίες των δανειστών της χώρας μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, τον ανασχηματισμό που ακολούθησε, την αντικατάσταση του πρώην πλέον γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη, και φυσικά των πληροφοριών που θέλουν ορισμένους υπουργούς να αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις (Διαθεσιμότητα στον χώρος της εκπαίδευσης, Κυριακές κ.α).
Ο κ. Χαρδούβελης θα θέσει το ζήτημα της σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και το αίτημα για απόφαση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το χρέος της χώρας εντός του φθινοπώρου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές στο πλαίσιο της σταδιακής απεμπλοκής της χώρας από τους δανειστές.
Σε ότι αφορά στα προαπαιτούμενα τόσο για την πρώτη δόση του 1 δισ. ευρώ, (νόμος περί αιγιαλού, φόροι υπέρ τρίτων, μείωση των περιθωρίων χρέους των φαρμακείων κ.α.), όσο και για τη δεύτερη δόση (ασφαλιστικό, «μικρή» ΔΕΗ κ.α.), αναμένεται να περάσουν την κοινοβουλευτική βάσανο χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.
Στο Eurogroup, στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης θα βρεθεί η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τη ζώνη του ευρώ (Euro Area Policies 2014 Article IV Consultation) την οποία θα παρουσιάσουν στους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Ρέζα Μογκαντάμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του ΔΝΤ θα υποστηρίζει πως ο ιδιαιτέρως χαμηλός πληθωρισμός στη ζώνη τους ευρώ, τα υψηλά επίπεδα χρέους, η υψηλή ανεργία και ο κατακερματισμός στο κόστος χρήματος επιβάλουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πέραν εκείνων που υιοθέτησε προ ημερών (μείωση επιτοκίων , LTRO). Στη βάση αυτή το ΔΝΤ θα επανέλθει στη θέση που έχει διατυπώσει αρκετές φορές το τελευταίο έτος για τόνωση της ζήτησης στην ευρωζώνη μέσω ποσοτικής χαλάρωσης και κυρίως μέσω αγορών κρατικών ομολόγων , κάτι που τόσο η ΕΚΤ όσο και οι χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης δεν επιθυμούν.