Ανάπτυξη για την οικονομία της ευρωζώνης μετά από δύο επώδυνα χρόνια ύφεσης “βλέπει” για το 2014 νέα έκθεση της Ernst&Young, παρά ταύτα όμως προειδοποιεί για την απειλή του αποπληθωρισμού που εξακολουθεί να υπάρχει για την περιοχή.
Στις εαρινές της προβλέψεις, εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει φέτος το 1,1% και 1,5% το 2015, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί το διάστημα μεταξύ 2016 και 2018. Στην Ελλάδα βλέπει συρρίκνωση 0,3% το 2014, για την Κύπρο 4,3%, ενώ για την Ιταλία αναμένει ανάπτυξη 0,3%. Για την Ισπανία και την Πορτογαλία βλέπει σημαντική αύξηση στο ρυθμό ανάπτυξης, ανάλογο με τον μ.ο. της ευρωζώνης – οι προβλέψεις αυτές αντανακλούν την ποικιλομορφία στην πορεία ανάπτυξης της ευρωζώνης.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία αποσπούν μάλιστα επαίνους για την εκπλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα “γυρίσουν” τις οικονομίες τους σε θετικό έδαφος και τώρα δρέπουν τους “καρπούς” αυτών των προσπαθειών, σε αντίθεση με την Ιταλία και τη Γαλλία, η οικονομική ανάπτυξη των οποίων υστερεί.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη των 18 αυξήθηκε κατά μόλις 0,5% μέχρι τον Μάιο, αρκετά κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Το γεγονός αυτό αναζωπυρώνει τους φόβους της κεντρικής τράπεζας, με τον Μάριο Ντράγκι να λαμβάνει έξτρα μέτρα τόνωσης.
Η επιβράδυνση οφείλεται στο χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και στην ενδυνάμωση του ευρώ, αναφέρει η Ernst&Young, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν “βάσιμες ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να γυρίσει σε αποπληθωρισμό, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να συμπιέζουν προς τα κάτω τις τιμές και τους μισθούς, ώστε να είναι ανταγωνιστικές”.
Μια συνέπεια του αποπληθωρισμού είναι η πτώση της ζήτησης, αφού ο κόσμος δεν προχωρά σε αγορές ελπίζοντας περαιτέρω μείωση τιμών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένα ποσοστά ανεργίας και τελικά οικονομική ύφεση.
Ήδη η ευρωζώνη έχει ανεργία κοντά στο 12%.
“Ενώ ο χαμηλός ή ο αρνητικός πληθωρισμός μπορεί να αποτελέσει θετικό παράγοντα για την κατανάλωση βραχυπρόθεσμα, μια μεγάλη περίοδος αποπληθωρισμού θα άμβλυνε τις δαπάνες μεσοπρόθεσμα, γιατί θα ενθάρρυνε τους καταναλωτές να καθυστερήσουν μεγάλες αγορές, ενώ θα εμπόδιζε και τους εργαζομένους να αυξήσουν ή ακόμα και να διατηρήσουν τον μισθό τους στα τρέχοντα επίπεδα”, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της EY, Tom Rogers.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα εξαγωγών, η EY αναμένει ακόμα μια μάλλον σκληρή χρονιά εξαιτίας του ευρώ που εξακολουθεί να είναι ισχυρό (στα 1,35 δολάρια).
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μόλις 1,4%, ωστόσο η EY αναφέρει ότι η άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης μπορεί να σημαίνει αύξηση 3,5% για το 2014 και 3,8% το 2015.