Από «σταθερές» σε «θετικές» αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας παράλληλα τη βαθμίδα του αξιόχρεου στο BBB (χαμηλό).
Αυτή η αλλαγή αντανακλά την εμπιστοσύνη του οίκου στη συνεχιζόμενη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Ελλάδας, με έμφαση στην πρόοδο του τραπεζικού τομέα και τη συνετή διαχείριση του δημόσιου χρέους.
Οι λόγοι πίσω από την αναβάθμιση
Η DBRS Morningstar ανέφερε ότι οι αλλαγές στις προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών θεμελίων του τραπεζικού συστήματος. Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν αυξημένη κερδοφορία, βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση και σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Παρά τις προκλήσεις, όπως η ενεργειακή κρίση και το αυξημένο κόστος δανεισμού, οι τράπεζες έχουν καταφέρει να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να αυξήσουν τα καθαρά τους έσοδα.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη θετική πορεία διαδραμάτισε το πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο βοήθησε στη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων. Επιπλέον, η επικείμενη συγχώνευση μεταξύ της Attica Bank και της Pancreta Bank, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα, παρά το κόστος ανακεφαλαιοποίησης.
Το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά
Ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην αναβάθμιση είναι η μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η Ελλάδα πέτυχε να μειώσει το λόγο χρέους από το 207% το 2020 στο 161,9% το 2023, και οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα συνεχίσει να μειώνεται περαιτέρω. Η κυβέρνηση αναμένει ότι το χρέος θα πέσει στο 152,7% φέτος, ενώ οι δημοσιονομικές πολιτικές διατηρούν τη σταθερότητα μέσω της εξυπηρέτησης του χρέους σε σταθερά επιτόκια και μεγάλες χρονικές διάρκειες αποπληρωμής.
Αυτή η δημοσιονομική στρατηγική δημιουργεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές, ενισχύοντας τη ζήτηση για ελληνικά κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των επιτοκίων.
Ο ρόλος των επενδύσεων στην οικονομική ανάπτυξη
Η οικονομία της Ελλάδας συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με κύριους μοχλούς ανάπτυξης τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, που χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύει το επιχειρηματικό κλίμα και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική βελτίωση τα επόμενα χρόνια. Οι εκτιμήσεις για το 2024 κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%, με περαιτέρω επιτάχυνση το 2025.