Κωστής Χατζηδάκης: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% με υπέρβαση εσόδων κατά 1,9 δισ. ευρώ

Υπέρβαση στα κρατικά έσοδα καταγράφηκε το οκτάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ πάνω από τους αρχικούς στόχους.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 θα ανέλθει στο 2,4% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας την αρχική πρόβλεψη για 2,1%.

Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, που αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στο Υπουργείο Οικονομικών να ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Οι αυξημένες εισπράξεις επιτρέπουν στην κυβέρνηση να υλοποιήσει πρόσθετα πακέτα ελαφρύνσεων, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

«Λόγω της καλύτερης από το αναμενόμενο απόδοσης του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Μείωση του δημόσιου χρέους και πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει από το 152,7% του ΑΕΠ το 2024, στο 130% του ΑΕΠ έως το 2028. Το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αξίας 8 δισ. ευρώ. Αυτή θα είναι η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το Greek Loan Facility το 2010.

Προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2025

Το νέο δημοσιονομικό τοπίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο. Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι τα έσοδα του κράτους θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με εκτιμήσεις για υπέρβαση 2-2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτή η εξέλιξη προσφέρει περιθώρια για αυξημένες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η σταδιακή μείωση του χρέους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ