Αρνητικά είναι τα νέα για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις της Ελλάδας, καθώς κατά τον Αύγουστο του 2024 οι έσοδα υποχώρησαν σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη μήνα που καταγράφεται πτώση, με τα έσοδα να ανέρχονται σε 4,249 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 78,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, όταν είχαν φτάσει τα 4,328 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την πτώση των εσόδων, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6%. Αυτό υποδεικνύει ότι οι περισσότεροι επισκέπτες έφτασαν στη χώρα, ωστόσο οι δαπάνες τους δεν αντικατοπτρίζουν την ίδια θετική πορεία.
Η μείωση των εισπράξεων του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τη πτώση των εσόδων του Ιουλίου κατά 177 εκατ. ευρώ, ανησυχεί τους ειδικούς της αγοράς. Τα συνολικά έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024 ανέρχονται σε 15,179 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 476 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση αυτή είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών έχουν σημειώσει αύξηση 9,9% αλλά οι σχετικές εισπράξεις μόλις 3,2%.
Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Η κατάσταση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι επίσης ανησυχητική. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τον Αύγουστο 2024 ανήλθε σε 651,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 39,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ωστόσο, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών αυξήθηκε, ενώ το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών παρουσίασε μείωση 1,8% στις εισπράξεις.
Η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά 989,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, αγγίζοντας τα 7,3 δισ. ευρώ, εγείρει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη για στρατηγικές προώθησης του τουρισμού και αύξησης των δαπανών των επισκεπτών.