Πιλοτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση συσκευών τηλεμέτρησης της κατανάλωσης και διαχείρισης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενίσχυση των διασυνδέσεων με Τουρκία και Βουλγαρία, προετοιμασία για τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Πελοποννήσου, τροφοδοσία με φυσικό αέριο των μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου, αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, αποτελούν ορισμένα από τα έργα που εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόκειται για επενδύσεις προϋπολογισμού άνω του 1 δις. ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο θα συνεισφέρει τα 370 εκατ. περίπου, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω συνδρομή από τα Κοινοτικά ταμεία.
Σε ό, τι αφορά την τηλεμέτρηση και διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε οικιακούς, μικρούς εμπορικούς καταναλωτές και μεγάλους πελάτες χαμηλής τάσης. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα εφαρμογής στη χώρα μας των τεχνολογιών των λεγόμενων “έξυπνων δικτύων”, μέσω των οποίων θα μεταφέρεται όχι μόνο ενέργεια, αλλά και πληροφορίες, ενώ θα παρέχουν επίσης τη δυνατότητα στο διαχειριστή του δικτύου να κάνει τηλεδιαχείριση της ζήτησης. Για παράδειγμα, να μειώνει την παροχή σε ώρες αιχμής προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή ηλεκτροδότηση. Μέσω των ίδιων συσκευών θα μπορούν να εφαρμόζονται διαφορετικά τιμολόγια στη διάρκεια της ημέρας (ακριβότερες τιμές τις ώρες υψηλής ζήτησης και χαμηλότερες τις ώρες μη αιχμής) ενώ τώρα με τους υφιστάμενους μετρητές της ΔΕΗ για να εφαρμοστεί π.χ. το νυχτερινό ρεύμα χρειάζεται ξεχωριστό “ρολόι”. Οι νέοι μετρητές θα μεταδίδουν επίσης αυτόματα στο κέντρο έκδοσης λογαριασμών τα στοιχεία της κατανάλωσης, ώστε να μην απαιτείται η επιτόπου καταμέτρηση ανά τετράμηνο που γίνεται τώρα. Στο ΠΔΕ εντάχθηκαν δύο τέτοια πιλοτικά προγράμματα, προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση 50 %.
Άλλα έργα του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται στο ΠΔΕ είναι:
-Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο, που περιλαμβάνει τη διασύνδεση Λαύριο – Σύρος – Πάρος – Νάξος – Μύκονος – Σύρος – Τήνος. Ο προϋπολογισμός είναι 363 εκατ. ευρώ και το ποσοστό χρηματοδότησης 35 %. Όπως επισημαίνεται, το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και στοχεύει στην εξασφάλιση της ομαλής, αξιόπιστης και με οικονομικό τρόπο τροφοδότησης με ηλεκτρική ενέργεια νησιών των Κυκλάδων και στη βελτίωση του περιβάλλοντος των νησιών με την παύση της λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
-Η κατασκευή του ΚΥΤ Μεγαλόπολης, (30 εκατ.) που θα ενισχύσει την ασφάλεια ηλεκτροδότησης της Πελοποννήσου, θα επιτρέψει την απορρόφηση της ενέργειας από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου 800 MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για διασύνδεση της Κρήτης.
-Η κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στη Νέα Σάντα Ροδόπης, (19,6 εκατ.) που θα επιτρέψει την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με Τουρκία και Βουλγαρία αλλά και την απορρόφηση της ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές (κυρίως αιολικά πάρκα) στην περιοχή της Θράκης. Ο προϋπολογισμός είναι 19,6 εκατ. και η χρηματοδότηση 35 %.
-Η διασύνδεση του υποσταθμού Φοίνικα Θεσσαλονίκης με το Κέντρο Διανομής Νέας Ελβετίας, με υπόγεια γραμμή υψηλής τάσης 150 κιλοβόλτ (2,2 εκατ.).
-Η υπογειοποίηση της γραμμής υψηλής τάσης Αγίου Στεφάνου-Χαλκηδόνας στην Αττική (1,8 εκατ.).
-Η υποβρύχια διασύνδεση Καλύμνου – Κω (5 εκατ.)
-Η διασύνδεση του υποσταθμού Ηράκλειο 1 με το δίκτυο μεταφοράς Κρήτης (2,6 εκατ.).
Στον τομέα του φυσικού αερίου, οι επενδύσεις που εντάσσονται είναι:
-Ο αγωγός Αγ.Θεόδωροι – Μεγαλόπολη (130 εκατ.) για την τροφοδοσία της νέας μονάδας της ΔΕΗ, αλλά και των περιοχών Κορίνθου, Άργους, Ναυπλίου, Τρίπολης, Μεγαλόπολης και, μελλοντικά, της Πάτρας και της Καλαμάτας.
-Ο σταθμός συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία (61 εκατ.) που θα αυξήσει τη δυνατότητα εισαγωγής αερίου από τις διασυνδέσεις με Βουλγαρία και Τουρκία.
-Η αναβάθμιση του λιμανιού της Ρεβυθούσας και η κατασκευή τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (158 εκατ.)
-Η κατασκευή μετρητικών/ρυθμιστικών σταθμών σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Αγ.Θεοδώρους για την τροφοδότηση των ευρύτερων περιοχών (6,8 εκατ.).
-Ο αγωγός τροφοδοσίας της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι (67 εκατ.), που περιλαμβάνει και υποθαλάσσιο τμήμα.