Πόρισμα ΟΟΣΑ: «Φωτιά» οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα

Τα υψηλά φορολογικά βάρη που επωμίζονται οι επιχειρήσεις αλλά και οι πολίτες στην Ελλάδα καταγράφει νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση σε όλα τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν μεν στο 39,8% του ΑΕΠ το 2023 σε σχέση με το 2022 (41,2%), αλλά και πάλι είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ (στο 33,9%).

Η πιο μεγάλη πληγή εντοπίζεται στην αναλογία άμεσων – έμμεσων φόρων. Ο λόγος για ένα πρόβλημα που είναι γνωστό, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, παραμένει συνδεδεμένο και με τη φοροδιαφυγή – φοροαποφυγή, αλλά και με τα χαμηλά εισοδήματα, που εμποδίζουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά της πιο δίκαιης και αναλογικής άμεσης φορολογίας.

Στους έμμεσους φόρους (έσοδα από αγαθά και υπηρεσίες) τα έσοδα ήταν ίσα με στο 40,1% του συνόλου των εσόδων στην Ελλάδα το 2023. Η αναλογία ήταν ακόμα χειρότερη, στο 43,3%, το 2022. Αλλά και πάλι η χώρα μας είναι το κράτος με την πιο υψηλή αναλογία έμμεσων φόρων. Προηγούνται η Λετονία (42% του ΑΕΠ) και η Ουγγαρία (45,7% του ΑΕΠ) σε αναλογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο μέσος όρους του ΟΟΣΑ είναι πολύ πιο χαμηλά, στο 31,5% του ΑΕΠ.

Η ανάλυση των έμμεσων φόρων δείχνει για την πηγή του προβλήματος. Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης αντιστοιχούν στο 21,4% των φορολογικών εσόδων, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στους ΕΦΚ βρίσκεται στο 10,8%. Αλλά και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στην υγεία (π.χ., σε καπνικά, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά με ζάχαρη) είναι επίσης πολύ υψηλοί, με την Ελλάδα στην 3η θέση. 

Αντιθέτως, τα έσοδα του ΦΠΑ αντιστοιχούσαν στο 21,9% των φορολογικών εσόδων, πολύ κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 20,8%. Κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι συντελεστές είναι χαμηλοί, αφού υπάρχει υψηλό ποσοστό φοροαποφυγής, αλλά και πολλές εκπτώσεις. Επίσης, καταγράφεται στην Ελλάδα η δεύτερη πιο μεγάλη άνοδος στα έσοδα από ΦΠΑ το 2023, λόγω των κυβερνητικών μέτρων και του τουρισμού, μετά τη Χιλή, κατά 1,2% του ΑΕΠ.

Σε σύγκριση με το 2010 κατά μέσο όρο ο λόγος φόρων προς ΑΕΠ αυξήθηκε σε 29 χώρες, με την Ελλάδα να καταγράφει την 3η πιο μεγάλη άνοδο (7,5%) μετά την Ιαπωνία (8,2%) και τη Σλοβακία (7,6%). Από το 2020, επίσης, η Ελλάδα είχε την 3η πιο μεγάλη άνοδο εσόδων μετά την Κολομβία και τη Χιλή (2,4%).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 22/11/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ