Για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Τέλη υπέρ του Δημοσίου καλούνται να καταβάλουν πλέον τα ιδιωτικά μεταλλεία χρυσού, αργύρου και βασικών μετάλλων, και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2013.
Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μάκης Παπαγεωργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Βάσει της απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα μεταλλεύματα και τα προϊόντα επεξεργασίας τους διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
1. Μεταλλεύματα πολυτίμων μετάλλων: χρυσός, άργυρος και πλατινοειδή (λευκόχρυσος, παλλάδιο, ιρίδιο, ρόδιο, όσμιο, ρουθήνιο).
2. Mεταλλεύματα βασικών μετάλλων: νικέλιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος και χαλκός.
3. Λοιπά ορυκτά και παραπροϊόντα επεξεργασίας, όπως ο βωξίτης, ο μαγνησίτης, οι άστριοι, ο βαρύτης, ο τάλκης, ο χουντίτης, ο δολομίτης, το διοξείδιο του άνθρακα, το θειικό οξύ.
Τα τέλη για τις πρώτες δύο κατηγορίες θα υπολογίζονται βάση της αξίας του παραγόμενου προϊόντος, ενώ στην τρίτη κατηγορία βάση του κέρδους παραγωγής.
Για τα πολύτιμα μέταλλα το τέλος θα κυμαίνεται από 1 -6,% στα βασικά μέταλλα από 0,5% – 2,5% και στα ορυκτά 10% επί της διαφοράς της τιμολογηθείσας αξίας μείον το «κόστος παραγωγής».
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με την συγκεκριμένη απόφαση:
• Το ύψος του τέλους είναι με βάση την αξία του μεταλλεύματος. Αυτό σημαίνει ότι, όσο οι τιμές ενός μετάλλου είναι «υψηλές» στην παγκόσμια αγορά, δεδομένου του μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους, αυξάνεται και το τέλος. Αντίστοιχα, σε περίπτωση χαμηλών τιμών μειώνεται.
• Η ποσότητα επί της οποίας προσδιορίζεται η αξία, είναι με βάση το περιεχόμενο μέταλλο στον όγκο των πωλήσεων. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και στην περίπτωση που το πωλούμενο προϊόν δεν είναι καθαρό μέταλλο, αλλά πρωτογενές ή εμπλουτισμένο, αντιμετωπίζεται ως καθαρό μέταλλο, σύμφωνα με το πνεύμα του μεταλλευτικού κώδικα, και τη στρατηγική της χώρας για την παραγωγή τελικών προϊόντων στην Ελλάδα, που θα μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες υπέρ του Δημοσίου μέσω της αξιοποίησης της μέγιστης προστιθέμενης αξίας των μετάλλων εντός Ελλάδος.
Ακόμη, προκειμένου να διασφαλιστεί ο τρόπος υπολογισμός των τελών με βάση την αξία του πωλούμενου μεταλλεύματος, η τιμή του μετάλλου προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή συστήματα καθορισμού τιμών.
Π.χ.
• Για τα πολύτιμα μέταλλα επιλέγεται το Gold Market Price Fixing
• Για τα μεταλλεύματα βασικών μετάλλων, η τιμή του Χρηματιστηρίου Μετάλλων Λονδίνου.