Την ομόφωνη δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για χρήση μη συμβατικών εργαλείων αν κριθούν αναγκαία, όπως και το ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν για παρατεταμένη περίοδο στα τρέχοντα – ιστορικά χαμηλά – επίπεδα επανέλαβε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
“Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα έχει αναλάβει τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά μέσα πολιτικής στο πλαίσιο της αποστολής του, εάν απαιτηθεί η περαιτέρω αντιμετώπιση κινδύνων υπέρμετρα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει έναν νέο κύκλο έξι εβδομάδων για τις συνεδριάσεις πολιτικής, ενώ θα ξεκινήσει να δημοσιεύει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της από τον Ιανουάριο του 2015.
Όπως εξήγησε “η ΕΚΤ δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει δράση κάθε μήνα. Επίσης, η προσδοκία για δράση από την πλευρά της ΕΚΤ κάθε μήνα έχει επιπτώσεις στην ίδια την αγορά. Η απόφαση για τον κύκλο των έξι εβδομάδων είναι πρακτική από την άποψη ότι θα επιτρέπει την αξιολόγηση των πρακτικών των συναντήσεων”.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε παράλληλα ότι ο συνδυασμός των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο έχει οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής. Πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα γνωρίζει τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ έχει κινηθεί για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους.
“Γνωρίζουμε τους κινδύνους. Και τους αντιμετωπίζουμε, με την ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, τις ευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει ήδη ξεκινήσει”, δήλωσε. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει αποφύγει να δρομολογήσει μέτρα που ενισχύουν τον δανεισμό στην αγορά των ακινήτων ή στις κυβερνήσεις.
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η συγκρατημένη ανάκαμψη συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με χαμηλούς ρυθμούς πληθωρισμού και υποτονική νομισματική και πιστωτική ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή, οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη της ΕΚΤ να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%.
Σημείωσε παράλληλα ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα έχουν ήδη οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της στάσης της νομισματικής πολιτικής. Οι πράξεις που θα διενεργηθούν τους επόμενους μήνες θα προσθέσουν στη διευκολυντική στάση και θα στηρίξουν τον τραπεζικό δανεισμό, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού πιο κοντά στο 2%.
Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, ο Draghi σημείωσε ότι η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να στηριχθεί από έναν αριθμό παραγόντων, όπως η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η συνεχόμενη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης μεταξύ άλλων.
Επισήμανε ωστόσο ότι αν και οι αγορές εργασίας έχουν δείξει κάποια σημάδια βελτίωσης, η ανεργία στη ζώνη του ευρώ παραμένει υψηλή και το ποσοστό αχρησιμοποίητου παραγωγικού δυναμικού εξακολουθεί να είναι σημαντικό.
Σημείωσε τέλος ότι οι κίνδυνοι στο οικονομικό outlook παραμένουν καθοδικοί. Ιδιαίτερα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς και οι εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες και τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες, προειδοποίησε. Επισήμανε παράλληλα τους κινδύνους από την ανεπαρκή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης και την υποτονικότερη από το αναμενόμενο εγχώρια ζήτηση.