Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ
Μία νέα μορφή απασχόλησης έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας.
Πρόκειται για τους «αόρατους» εργαζόμενους, στους οποίους συγκαταλέγονται όσοι εργάζονται σε καθεστώς μαύρης (αδήλωτης) εργασίας, όσοι εργάζονται ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία καθώς και όσοι εργάζονται με πλήρες ωράριο, αλλά δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι.
Αίσθηση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι οι «αόρατοι» εργαζόμενοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο.
Τα νέα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ), που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, αποκαλύπτουν τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στην αγορά εργασίας παρά τις θετικές ενδείξεις αύξησης της απασχόλησης για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:
– Ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα (όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας) το σύνολο των εργαζόμενων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000.
– 300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδο-αυτοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα κ.τ.λ.) προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία.
– 200.000 είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και γι’ αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν συνδικαλιστικοί κύκλοι και στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, οι «αόρατοι» εργαζόμενοι συνθέτουν την πιο επικίνδυνη μορφή απασχόλησης αφού δεν πληρώνουν οι εργοδότες και οι ίδιοι ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, δεν στοιχειοθετούν δικαιώματα χρόνου, δεν δικαιούνται άδεια, επίδομα αδείας, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, αποζημίωση κ.λπ.