Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου τάσσεται ο Hans –Werner Sinn, ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
Μάλιστα, χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το παράδειγμα της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 1997 και αντιμετωπίστηκε με μείωση χρέους και όχι με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.
«Στο ευρωσύστημα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένα, οι τράπεζες είναι υπερχρεωμένες, τα κράτη είναι υπερχρεωμένα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι υπερχρεωμένες» δήλωσε ο κ. Sinn στη συνέντευξή του.
Υποστήριξε ακόμη πως «δεν είναι ωραίο για έναν πιστωτή να αναγνωρίζει ότι δεν θα πάρει τα χρήματά του πίσω, αλλά όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσει την αλήθεια, τόσο το καλύτερο».
Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας άγγιξε τα 2,15 τρισ. ευρώ και της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 175% του ΑΕΠ ενώ το ένα τέταρτο του εργατικού της δυναμικού βρίσκεται στην ανεργία.
«Με το δημόσιο χρέος να είναι σε σχεδόν σε αφόρητα επίπεδα, χρειαζόμαστε μια διάσκεψη χρέους στην Ευρώπη για τη χορήγηση μερικής παραγραφής στις χώρες του νότου. Αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πολλές χώρες», ανέφερε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου.