Βελτιωμένο εμφανίστηκε το οικονομικό κλίμα μεταξύ των CEOs στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.
Όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.340 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος(ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η συνεχιζόμενη αισιοδοξία των CEOs για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη αποτυπωθεί στο προηγούμενο τρίμηνο. Στο τρέχον τρίμηνο, οι CEOs εξακολουθούν να υποστηρίζουν με σταθερότητα τις απόψεις τους για την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία τους για τις πιθανές επιδράσεις της πολιτικής κατάστασης μέχρι την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, γεγονός που επιβράδυνε την ανοδική πορεία του γενικού δείκτη.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος έναντι του προηγούμενου τριμήνου στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφεται στασιμότητα. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) διαμορφώθηκε στις 148 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στις 172 μονάδες.
«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 2ο τρίμηνο του 2014 συνέχισε την ανοδική πορεία και ανήλθε στις 160 μονάδες έναντι 156 του προηγούμενου τριμήνου. Η άνοδος αποτυπώνει την σταθερή και αποφασιστική στάση των CEOs στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και την επάνοδο της σε αναπτυξιακή τροχιά», δήλωσε ο πρόεδρος του δ.σ. της ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος.
«Παράλληλα όμως εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανή αρνητική επίδραση της πολιτικής κατάστασης την περίοδο που διανύουμε. Εννιά στους δέκα CEOs πιστεύουν ότι μέχρι την πραγματοποίηση των εθνικών εκλογών θα εμφανιστούν καθυστερήσεις (70%) ή κίνδυνοι (18%) στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα οι CEOs στην συντριπτική τους πλειοψηφία συμφωνούν απόλυτα (74%) ή μερικώς (25%) ότι για να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη είναι απαραίτητη η μείωση της φορολογίας», πρόσθεσε.