Τη δέσμευση ότι στο μέλλον κάθε πρόγραμμα στήριξης προς προβληματική χώρα θα υπάγεται σε ανάλυση για τις κοινωνικές του επιπτώσεις, ανέλαβε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σήμερα είχε ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «αντιστάθηκε στην έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ και ότι είναι υπερήφανος για την Ελλάδα γιατί ήταν δικηγόρος υπεράσπισής της».
Επισήμανε ότι πρέπει να αντικατασταθεί η τρόικα με άλλο όργανο που θα έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και τόνισε πως ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να γράψει την ιστορία της κρίσης του ευρώ. Η Ευρώπη χωρίς ευρώ θα ζούσε έναν «πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι ο επόμενος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις θα προέρχεται από τη Σοσιαλιστική Ομάδα και τόνισε ότι θα ήταν αδιανόητο η επόμενη Επιτροπή να έχει λιγότερες γυναίκες από τη σημερινή, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα δώσει μάχη για μια ισχυρή εκπροσώπηση των γυναικών εντός της Κομισιόν. Είπε, επίσης, ότι επιθυμεί «να αλλάξει την Ευρώπη» και να είναι «ο άνδρας της αλλαγής».
Τόνισε ότι στη διάρκεια της κρίσης «χρειάστηκε να επισκευάσουμε ένα αεροσκάφος με φωτιά που βρισκόταν εν πτήσει» και αναγνώρισε ότι η διάσωση του ευρώ είχε σαφώς αδυναμίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των κοινωνικών πτυχών.
Σημείωσε ότι η φοροδιαφυγή και οι φορολογικοί παράδεισοι δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι απαιτούνται ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ιδίως σε υποδομές. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει μέσα από μια πιο έξυπνη χρήση των σημερινών κανόνων, αλλά και μέσα από μια πιο δημιουργική χρήση νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων.