Διατήρηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και λύση του προβλήματος με τις δικαστικές αποφάσεις ζητά εδώ και τώρα η τρόικα
Την ενόχλησή τους για τις «διαρροές» περί φοροελαφρύνσεων έδειξαν από την πρώτη κιόλας συνάντηση που είχαν με τον κύριο Χαρδούβελη οι ελεγκτές της Τρόικα.
Στις επίμονες ερωτήσεις τους πάντως, ο υπουργός Οικονομικών πήρε αποστάσεις από τη φημολογία, τονίζοντας πως εκείνο που τον ενδιαφέρει και χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση με την Τρόικα:
– Ο κύριος Χαρδούβελης δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσει να επιταχύνει τους ρυθμούς για να εκπληρωθούν μέχρι το φθινόπωρο, πάνω από 600 μνημονιακές δράσεις που εκκρεμούν ήδη από τον Μάιο. Δήλωσαν ευχαριστημένοι, πάντως, που τα πιο δύσκολα προαπαιτούμενα όπως η ψήφιση του νόμου για την «μικρή ΔΕΗ» έχουν ολοκληρωθεί.
-Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ετοιμάζει λύση για τις δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν μέτρα του μνημονίου όπως για τους ένστολους κλπ και οι οποίες προκαλούν ανησυχία στην Τρόικα, χωρίς όμως να μπουν απόψε σε λεπτομέρειες.
– Άρχισε το παζάρι για φορολογία, με την Τρόικα να μπαίνει όπως πάντα δυναμικά στο παιχνίδι από την πρώτη συνάντηση ανοίγοντας το θέμα της έκτακτης εισφοράς που τυπικά λήγει φέτος αλλά η Τρόικα θέλει να παραταθεί άλλα δύο χρόνια μέχρι το 2016.
Πάντως οι ελεγκτές έκαναν θετικά σχόλια για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Ρώτησαν τι συμβαίνει σήμερα με τις αγορές και την Πορτογαλία, αλλά θεώρησαν μεγάλη επιτυχία ότι η χώρα βγήκε και τράβηξε χρήμα υπό τόσο δύσκολες συνθήκες» έλεγε πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τρόικα θα αναχωρήσει το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη από την Αθήνα ενώ ο κ. Τόμσεν αναμένεται αύριο από την Ουκρανία.
Για δύο βδομάδες η τρόικα στην Αθήνα
Ο Πολ Τόμσεν και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για συζητήσεις σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» και η αποστολή, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο φθινόπωρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις αναφέρθηκε σε σημεία της χθεσινής ομιλίας του αξιωματούχου του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, μιλώντας για «συγκρατημένη αισιοδοξία», με βάση τη μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Ράις επανέλαβε, ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 2007.
Σε ερώτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις πιθανές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις απεργίες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να κάνει σχολιασμό για αντιδράσεις και «διαφορετικές θέσεις» στην κυβέρνηση συνεργασίας, επαναλαμβάνοντας τα όσα υποστήριξε ο κ. Γκογιάλ, σημειώνοντας ότι σ’ αυτά τα θέματα υπάρχει «συγκριτικά μικρότερη πρόοδος» και ότι «η έγκαιρη εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων) θα είναι το κλειδί».
Σχετικά με τη «νέα έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Ράις είπε, ότι «δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για το ύψος ή το κόστος, αλλά μπορώ να πω, ότι είναι ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», διατυπώνοντας την άποψη, ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές αποτελεί «θεμελιώδη στόχο» του ελληνικού προγράμματος και ότι ακόμη θα πρέπει να διανυθεί «πολύ δρόμος» ώστε να ανακτηθεί στις αγορές «πλήρης πρόσβαση».
Σε άλλη ερώτηση για τις θέσεις της κυβέρνησης για «μείωση των φορολογικών βαρών», ο κ. Ράις δήλωσε, ότι θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να επιταχυνθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, για την οποία τόνισε ότι αποτελεί ένα «μεγάλο μέρος» του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει η κατανομή των φορολογικών βαρών να γίνεται «κατά δίκαιο τρόπο».
Τέλος, ο κ. Ράις είπε, ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Κύπρο, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, και γενικότερα της τρόικας, θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 15 Ιουλίου για δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης. Για τα θέματα που θα συζητηθούν ανέφερε ότι θα δοθεί έμφαση στις προοπτικές της οικονομίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις δημοσιονομικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.