Η Ελλάδα επιταχύνει την αποπληρωμή του χρέους και ενισχύει την οικονομική της θέση

H αποπληρωμή της τριπλής δόσης ύψους 7,93 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη αποπληρωμή επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ εντός του 2025, σηματοδοτεί την εξόφληση συνολικά 28,3 δισ. ευρώ από το συνολικό δάνειο

Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, αποδεικνύοντας την οικονομική της υγεία και την αποφασιστικότητά της να αφήσει πίσω της την κρίση. Με την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης ύψους 7,93 δισ. ευρώ από το χρέος και την προοπτική ισχυρής ανάπτυξης, η χώρα δείχνει ότι έχει μπει σε μια νέα εποχή οικονομικής ευημερίας. Αυτή η θετική εικόνα ενισχύεται από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, γεγονός που προσελκύει ξένες επενδύσεις και ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Πρόωρη αποπληρωμή 28,3 δισ. ευρώ

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με την κυβέρνηση να προχωρά σε αποφασιστικές ενέργειες για την περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής της θέσης. Η πρόωρη αποπληρωμή σημαντικού μέρους του δανείου που είχε λάβει η χώρα από τις χώρες της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο.

Συγκεκριμένα, η αποπληρωμή της τριπλής δόσης ύψους 7,93 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη αποπληρωμή επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ εντός του 2025, σηματοδοτεί την εξόφληση συνολικά 28,3 δισ. ευρώ από το συνολικό δάνειο. Αυτή η εξέλιξη επιταχύνει σημαντικά τον αρχικό σχεδιασμό αποπληρωμής του δανείου, ο οποίος προέβλεπε την ολοκλήρωσή του το 2041.

Παράλληλα με την αποπληρωμή του χρέους, η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη το 2025, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για το επόμενο έτος, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4%. Αυτά τα θετικά αποτελέσματα αποδίδονται στην αποτελεσματική πολιτική περιστολής της φοροδιαφυγής, στην αύξηση των εσόδων και στην ενίσχυση των επενδύσεων.

Η ισχυρή δημοσιονομική θέση της χώρας επιτρέπει τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, φτάνοντας το 147,5% του ΑΕΠ το 2025. Αυτό δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.

 

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ