Οι άσοι της Αθήνας, ο ρόλος του ΟΔΔΗΧ και ο σχεδιασμός για το 2025

Η χώρα χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα κεφάλαιά της για να εξοφλήσει πρόωρα δάνεια που συνδέονται με το πρώτο Μνημόνιο, επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους δανεισμού και ενισχύοντας τη δημοσιονομική της σταθερότητα.

Η χώρα αξιοποιεί τα διαθέσιμα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου Μνημονίου, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και ενισχύοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα

Στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 7,9 δισ., από το πρώτο bailout προχωρά η Αθήνα σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters. H προετοιμασία είχε αρχίσει εβδομάδες πριν, αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ESM, που δόθηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018 για την αποπληρωμή του χρέους της. Η χώρα θα χρησιμοποιήσει τα 5 δισ. από τα 15,7 δισ. για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των διακρατικών δανείων του 1ου Μνημονίου (GLF), ύψους 7,93 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 2,93 δισ. ευρώ (5+2,93 δισ.) θα προέλθουν από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει το εναπομείναν «μαξιλάρι», δηλαδή 10,7 δισ. ευρώ, για την πρόωρη αποπληρωμή ισόποσων δανείων GLF σε δύο δόσεις, το 2025 και το 2026. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο λόγος δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ και τα τοκοχρεολύσια που θα πλήρωνε η χώρα τα επόμενα χρόνια. Σε μία συγκυρία που οι περισσότερες χώρες-οικονομίες της ευρωζώνης έχουν μπροστά τους θηριώδεις υποχρεώσεις -ως προς την εξεύρεση κεφαλαίων-, στην Αθήνα έχουν το «κεφάλι τους ήσυχο» τουλάχιστον όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό σημειώνεται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών λόγω της πολιτικής ρευστότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης (μέχρι και χθες στο Παρίσι δεν είχε κατατεθεί προϋπολογισμός για το 2025), των ανησυχιών για ενδεχόμενο κίνδυνο ύφεσης ή υποτονικής ανάπτυξης για την ισχυρότερη (Γερμανίας).

Παράλληλα με τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις Λαγκάρντ), η επόμενη μείωση επιτοκίων (σ.σ.: στις 30 Ιανουαρίου, η πρώτη συνεδρίαση του 2025) «βλέπει» προς το 2% -έως το τέλος του 2025- ή και ακόμα χαμηλότερα, ειδικά αν χτυπηθούν περισσότερο από όσο αναμένεται οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες ή αν ξεσπάσει δασμολογικός πόλεμος.

Για την ελληνική πλευρά υπάρχει και ο joker των αναβαθμίσεων για το 2025, με αποτέλεσμα τα spread να συγχρονίζονται με το 10ετές της Γαλλίας και να διατηρούνται χαμηλότερα των 80-85 μονάδων με το αντίστοιχο bund. Δεν ήταν μόνο η αναβάθμιση από τη Scope Rating (την προηγούμενη Παρασκευή) σημειώνουν παράγοντες του ΟΔΔΗΧ, είναι κυρίως η προεξόφληση πως το 2025 μπορεί να υπάρξουν τρεις ή και τέσσερις αναβαθμίσεις από ισάριθμους οίκους, μεταξύ των οποίων και ο Moody’s, που «χρωστάει» την επενδυτική βαθμίδα.

Τι σημαίνουν αυτά; Καταρχήν, αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τη χώρα που πλέον βάζει στόχο τον ισοσκελισμό του Προϋπολογισμού (Γενική Κυβέρνηση), «κλειδί» για να ανοίξει η πόρτα των πρόσθετων παροχών.

Τι θα πρέπει να αναμένουμε από τον ΟΔΔΗΧ; Μια έκδοση μικρής διάρκειας στην αρχή του νέου έτους, ακόμη και η 5ετία φαίνεται να εξυπηρετεί τον στόχο, με κόστος δανεισμού σαφώς χαμηλότερο του 3%, αλλά και ολοένα και χαμηλότερο κόστος στις πρώτες εκδόσεις έντοκων γραμματίων του 2025.

Πιθανότατα θα δούμε τις αποδόσεις των εντόκων (ειδικά διάρκειας άνω των 6 μηνών έως 12 μηνών) να υποχωρούν κάτω από το 2%. Εξέλιξη που ναι μεν δεν θα ικανοποιεί τους αποταμιευτές, θα χαροποιεί, ωστόσο, τα μάλα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα ψαλιδίζεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2025.

Πώς προοιωνίζεται η κατάσταση στην Ευρώπη το 2025: Εν μέσω θυελλωδών εξελίξεων κυρίως σε πολιτικό επίπεδο -πάμε σε ταυτόχρονη πολιτική κρίση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης-, οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να σηκώσουν από τις αγορές πάνω από 670 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, μέγεθος που δεν περιλαμβάνει τις εκδόσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (επιπλέον 160 δισ. ευρώ). Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα είναι έτοιμη να φύγει από τη… μέση. Το πρόγραμμα του 2025 θα περιλαμβάνει μόνο δύο νέες εκδόσεις νέων ομολόγων και τις συνήθεις 10 επανεκδόσεις σε συμφωνημένες ημερομηνίες. Το συνολικό ποσό που θα αντληθεί δεν θα ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, πραγματική σταγόνα στον ωκεανό των εκδόσεων ων 670 δισ. ευρώ του 2025. Προφανώς, σε πλεονεκτική θέση το οικονομικό επιτελείο, συνεκτιμώντας όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Μ.ΓΕΛ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 13/12/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ