Γιατί δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα

Με μια «μαύρη τρύπα» ως προς τη συμμόρφωσή της στην Ε.Ε. για τον ΦΠΑ περίπου 7%, η Ελλάδα κατέλαβε την 23η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στις καλένδες παραπέμπεται το αίτημα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ από την κυβέρνηση (και) λόγω… Ε.Ε.

Πώς το είπαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ; Εισηγούνται μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, διότι πιστεύουν ότι το μέτρο θα περάσει άμεσα στις τιμές στο… ράφι, άρα και στην τσέπη του καταναλωτή, και κάπως έτσι θα καταπολεμηθεί η ακρίβεια που γονατίζει εκατομμύρια νοικοκυριά. Αμ δε. Αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο, κατά τα φαινόμενα, έστω και αν το έχουν ζητήσει κορυφαίοι επιχειρηματίες και παράγοντες του κλάδου. Γιατί; Διότι ήδη υπάρχει… χάσμα στον ΦΠΑ για την Ελλάδα και θα μεγαλώσει, αντί να μικρύνει, όπως μας πιέζουν και από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2022 τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν 18,621 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Το κενό συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ υπολογίστηκε σε 2.959 εκατ. ευρώ ή στο 13,7% της συνολικής φορολογικής υποχρέωσης ΦΠΑ (VTTL), μείωση 3,8 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2021.

Με μια «μαύρη τρύπα» ως προς τη συμμόρφωσή της στην Ε.Ε. για τον ΦΠΑ περίπου 7%, η Ελλάδα κατέλαβε την 23η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Μεταξύ 2018 και 2022 η διαφορά σε σχέση με τον ΦΠΑ μειώθηκε, από 25,4%, σε 13,7%.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, σημαντική μείωση κατέγραψε ακόμα μια χρονιά το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν για το 2022, οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα τα τελευταία δεδομένα, το κενό ΦΠΑ υποχώρησε στο 13,7%, από 17,5% το 2021. Μειώθηκε, δηλαδή, κατά 21,7% μέσα σε έναν χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, έτος σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας ήταν στο 29,1%, με αποτέλεσμα μέσα σε πέντε χρόνια το κενό ΦΠΑ να έχει μειωθεί κατά 53%. Καλά πήγε αυτό, αλλά όχι όσο θα έπρεπε. Το πρόβλημα συνεπώς παραμένει…

Και για τον επίλογο, φόροι με μια υψηλή ή έστω «ανεκτή» εισπραξιμότητα για το ελληνικό κράτος δεν καταργούνται ποτέ (βλέπε ΕΝΦΙΑ), ούτε μειώνονται εύκολα (βλέπε ΦΠΑ). Αν ρωτούσε κάποιος τους αρμοδίους επί των φόρων στην κυβέρνηση, μάλλον θα προτιμούσαν να… αυξήσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, αντί να τον μειώσουν. Τρόπος του λέγειν. Μην τρομάζουμε κι άλλο τον κόσμο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 20/12/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ