Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε χθες ο Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Στη συνάντηση που διήρκεσε 40 λεπτά και έγινε σε καλό κλίμα έδωσε το «παρών» και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος είχε την πρώτη του γνωριμία με την κυρία Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσαν για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την δεύτερη έξοδο στις αγορές ομολόγων και την αύξηση της τουριστικής κίνησης και των αντίστοιχων εσόδων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν ενήμερη για τις τελευταίες εξελίξεις και παρατήρησε στον υπουργό Οικονομικών ότι η Ελλάδα επέλεξε δύσκολη ημέρα για να βγει στις αγορές δείχνοντας ότι συμμερίζεται την αιτία για την μερική επιτυχία της εξόδου. Συζήτηση έγινε για τις σχέσεις με την Κίνα λόγω των δύο πρόσφατων επισκέψεων στη χώρα μας του πρωθυπουργού και του προέδρου της ασιατικής χώρας.
Η κυρία Μέρκελ που επισκέφθηκε πρόσφατα το Πεκίνο αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Σαμαρά για τις σχέσεις των δύο χωρών και της ΕΕ με την Κίνα. Η Γερμανία δίνει ιδιαίτερη σημασία στις οικονομικές της σχέσεις καθώς είναι η μόνη χώρα που έχει πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο.
Στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των τραπεζών και η συνολικότερη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Η σύναντηση έγινε μόλις ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Τρόικας, η οποία θα επανέλθει στη χώρα μας στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου για την ουσιαστική και εκτεταμένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την οποία θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Αθήνα επιθυμεί από τους δανειστές ελαστικότητα ώστε να παρουσιάσει η κυβέρνηση μέσα στον Σεπτέμβριο πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων και παράλληλα να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος που τοποθετείται στο τέλος Οκτωβρίου μετά τα stres tests των ελληνικών τραπεζών.
Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει σε αυτά τα δύο θέματα προκειμένου να συγκρατήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα ώστε να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις και να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές λόγω ενδεχόμενης αδυναμίας να εξασφαλίσει προεδρική πλειοψηφία.