Με τάσεις διαφοροποίησης από τα ευρωπαϊκά και με ενθαρρυντικές ενδείξεις η εκκίνηση του 2025 για επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, Χρηματιστήριο Αθηνών και αγορά ομολόγων. Η υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών, οι εισροές σε μετοχές εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνδυαστικά με την καλύτερη απόδοση των ελληνικών ομολόγων έναντι (και) των γαλλικών συνθέτουν την εικόνα αυτονόμησης των πρώτων εργάσιμων ημερών του νέου έτους.
Διαφοροποίηση που από μερίδα παραγόντων της αγοράς αποδίδεται από την καλύτερη θέση εκκίνησης της οικονομίας, έναντι αρκετών άλλων ευρωπαϊκών, με ενδεικτική τη διαφορά απόδοσης του GR10Y έναντι του αντίστοιχου FR10Y. Στο 3,197% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 3,262% του γαλλικού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το κόστος (δανεισμού/εξυπηρέτησης) χρήματος. Πολύ δε περισσότερο όταν για το 2025 η μεν Αθήνα προγραμματίζει να «βγει» στις αγορές για 8 δισ., την ίδια περίοδο που στο Παρίσι θα είναι σε άγρα 300 δισ. ευρώ.
Με το «καλημέρα» άνοδος για τον Δείκτη Τραπεζών στο Χ.Α., υπεραποδίδοντας σε σχέση με τον Euro Stoxx Banks, απόρροια των εισροών σε Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και εκροών από BBVA, Banco Santader, UniCredit κ.λπ.
Ενδεικτικά και μόνο τα ανωτέρω, με τους αναλυτές να αποδίδουν το premium αφενός στις εκτιμήσεις πως η «μικρή» ελληνική οικονομία (των 240 δισ.) θα επηρεαστεί λιγότερο από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών, αφετέρου στις κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις/συμφωνίες που αναμένονται για φέτος.
Ποιο θα μπορούσε να είναι το πρώτο deal για το 2025, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία δημόσιας πρότασης της Masdar για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με τον αραβικό όμιλο να έχει περάσει το 90% του μ.κ. της εισηγμένης. Καταρχήν, το συνακόλουθο squeeze out για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αντικατάστασή της στον δείκτη FTSE25 Large Cap από την AKTOR/ex Intrakat. Πάνω από τα 780 εκατ. ευρώ η αποτίμηση του κατασκευαστικού Ομίλου AKTOR, επικρατέστερου για ένταξη στον δείκτη των large caps.
Μάλλον λίγο πριν ή μετά την ορκωμοσία Τραμπ, το ΙΡΟ για το 20% (ή 25%) της ΤΙΤΑΝ America, με τους αναδόχους της διαδικασίας εισαγωγής σε αγορά του NYSE, Goldman Sachs και Citigroup να προσβλέπουν στην άντληση 600 εκατ. δολ. (στα 500 εκατ. δολ. ο αρχικός στόχος των Παπαλεξόπουλου – Κανελλόπουλου), δηλαδή σε όρους αποτίμησης 2,5-3 δισ. για τη θυγατρική. Οταν ο Ομιλος TITAN Cement International (εισηγμένος σε Euronext και Χ.Α.) αποτιμάται στα 3,089 δισ. Ομως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προηγηθεί μια σημαντική συμφωνία, που θα αφορά την αποεπένδυση του CVC Capital-Hellenic HealthCare Group. Πιθανότερη η διάθεση του 55%-60% σε τιμές 1 δισ. plus, αν και για ορισμένους ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο μεγαλύτερου ποσοστού για λογαριασμό του Pure Health/Dubai Investment Authority.
Μόλις πρόσφατα στον φορέα Hellenic HealthCare Group πέρασε η κλινική «Λητώ», με τη λακωνική ανακοίνωση του «Μητέρα» να αναφέρεται σε εσωτερική μεταβίβαση (σ.σ.: περιουσιακών στοιχείων υπό τη «σκέπη» του fund CVC Capital). Πόσο «εσωτερική» όμως είναι η αλλαγή θεματοφύλακα για τη μαιευτική-γυναικολογική κλινική, πολύ δε περισσότερο όταν η συναλλαγή «τιμολογείται» στα 19,7 εκατ., συνακόλουθα αποτυπώνεται ως «χρέωση»-«πίστωση» στους λογαριασμούς των assets του fund. Θα μπορούσε να έχει λογική εάν το HHG ήταν holding, διευκρίνιζε γνώστης της υπόθεσης στο business insight, ο οποίος εκτιμά ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες «εσωτερικές» μεταβιβάσεις κλινικών, μαιευτηρίων, εργαστηριακών μονάδων και ιατρικών κέντρων (κυρίως στην Αθήνα). Πιθανότατα, στο πλαίσιο ενός τελευταίου διαχωρισμού περιουσιακών στοιχείων πριν από τις τελικές υπογραφές CVC Capital – Pure Health.
Αναδιαμόρφωση ενεργειακής αγοράς: Νέοι παίκτες, στρατηγικές και συνέργειες
Εξελίξεις στον ευρύτερα εννοούμενο ενεργειακό κλάδο θα μπορούσε να σημαίνει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από τη Motor Oil.
Σε placement για τη διάθεση ενός ικανού μειοψηφικού ποσοστού αναμένεται να προχωρήσει η Strix, που ελέγχει το 86,7% του μ.κ. της Attica Συμμετοχών, με σκοπό τη διεύρυνση της «ελεύθερης διασποράς».
Ωστόσο, το big play παίζεται στον ενεργειακό κλάδο, με επίκεντρο την προοπτική διάθεσης σημαντικού ποσοστού μ.κ. του Ομίλου Helleniq Energy. Αλληλουχία εξελίξεων, που ενεργοποιήθηκε με την απόκτηση από το ΤΑΙΠΕΔ του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας (από τον όμιλο).
Πρακτικά, με την αποεπένδυση της Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την πώληση του 35% στο ΤΑΙΠΕΔ, δημιουργήθηκε ένας νέος δημόσιος πόλος στην αγορά ενέργειας. Θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας (στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου), η Φυσικό Αέριο Ελλάδος, που, εκτός από τη σταδιακή ενίσχυση των μεριδίων της (στην παροχή ρεύματος), έχει εδραία θέση στο φυσικό αέριο (διαθέτει το μεγαλύτερο πελατολόγιο της αγοράς). Υποθέτω πως μόλις ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά/διοικητικά με το νέο Υπερταμείο κ.λπ. θα ανοίξει εκ νέου η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας ή και μέσω της εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τότε, πιθανόν να δούμε και νέο μέτοχο στο μ.κ.
Πώς έχει η κατάσταση στη λιανική; Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ: η ΔΕΗ είχε τον Νοέμβριο το 49,87% των φορτίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολουθούσαν: Protergia/ Metlen με 17,05%, ΗΡΩΝ/ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 11,82%, Elpedison/ HELLENiQ ENERGY με 5,74% και NRG/ Motor Oil με 4,72%. Και Φυσικό Αέριο Ελλάδος/ ΔΕΠΑ Εμπορίας με 3,48%, ΖΕΝΙΘ/ΕΝΙ με 2,63%, Volterra με 1,67% (έχει εξαγοραστεί από τη Metlen) και Volton με 1,26%.
Αλλά και Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil. Θα μπορούσε να δημιουργηθούν συνέργειες και στη λιανική; Θα δείξει. Οπως και απόκτηση του (άλλου) 50% της Elpedison από τη Helleniq Energy. Ο πρόεδρος και CEO Ανδρέας Σιάμισιης έθεσε πρόσφατα ως στόχο για την Elpedison το 10% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να περιέλθει στην εταιρία μέχρι το 2026.
Μ.ΓΕΛ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 10/1/2025)