Έξι στους δέκα οικονομολόγους δεν έχουν πειστεί με την Ελλάδα
Η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς Αγορές το 2014 μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού –μάλιστα δύο φορές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα- δεν είναι αρκετό για να πείσει τους ξένους οικονομολόγους οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν πως είναι αναπόφευκτο το τρίτο πακέτο στήριξης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, την οποία διεξήγαγε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, έξι στους δέκα αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει περίπου 240 δισ. ευρώ από δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο το 2015 θα υπάρξει και χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες με την έκδοση ομολόγου. Στο τέλος οι Ευρωπαίοι εταίροι θα χρειαστεί να βρουν κάτι για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από σήμερα και μέχρι η χώρα να μπορέσει να εξασφαλίσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές» υποστηρίζει ο Gianluca Ziglio εκτελεστικός διευθυντής της Sunrise Brokers LLP.
Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να έχουν σημειώσει ράλι και οι αποδόσεις να έχουν μειωθεί σημαντικά (έως και το 5,59%) σε σχέση με το ιστορικό 44,21% τον Μάρτιο του 2012, ωστόσο οι αγορές δεν έχουν ακόμα πειστεί ότι η Ελλάδα έχει αναμορφωθεί πλήρως, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι δεν θα χρειαστεί να λάβει νέα βοήθεια ή νέα μέτρα.
«H Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να καταφέρει να επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του προϋπολογισμού της» τονίζει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης της Royal Bank of Scotland.
«Η ελληνική οικονομία δείχνει να βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης αλλά το να πει κανείς ότι επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα είναι ακόμα πρώιμο» δηλώνει και ο Oliver Salmon, οικονομολόγος στην Oxford Economics.
Σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα ξεφύγει από την ύφεση φέτος, με ανάπτυξη 0,2%.