Κυβερνητική ακινησία βάζει… στον πάγο την οικονομία

Αυστηρές συστάσεις από Βρυξέλλες, έντονες εκκλήσεις από την αγορά - Τα χαμένα «στοιχήματα» καθηλώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές

Το μήνυμα φτάνει στους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου από πολλές κατευθύνσεις, εντός και εκτός συνόρων. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εκφράζουν την ανάγκη για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη, θα βοηθήσουν ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, να υπάρξει συγκράτηση των ανατιμήσεων που πλήττουν όλη την αλυσίδα παραγωγής και υπηρεσιών, αλλά και να οδηγήσουν σε επαρκή μείωση των υπέρογκων, φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που επωμίζονται. Από τις Βρυξέλλες το μήνυμα έχει αρχίσει, επίσης, να μεταφέρεται, προς το παρόν εξ αποστάσεως και την άλλη εβδομάδα διά ζώσης κατά την επίσκεψη του γνωστού από το μνημονιακό παρελθόν Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα: να μην υπάρχει αίσθηση «υπερβολικής αυτοπεποίθησης» και να γίνουν πράξη όσα θα φέρουν την πραγματική σύγκλιση.

Αλλά και οι αριθμοί αποδεικνύουν την κατάσταση. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδος μετά βίας ξεπερνάει το 2%. Δηλαδή, συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τα (βραχύβια) κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και το όνειρο της χώρας για πραγματική σύγκλιση μπαίνει και πάλι στο «ψυγείο» μαζί με την οικονομία…

Το 2024 έκλεισε με υπερπλεονάσματα και με υποσχετικές για λελογισμένες παροχές στο ασαφές μέλλον, αλλά στους επιχειρηματικούς δείκτες η κατάσταση είναι άλλη: δεν έχουν έρθει οι προσδοκώμενες ξένες παραγωγικές επενδύσεις, παραμένει άκρως ελλειμματικό το εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο και ο μόνος πραγματικός μοχλός ανάπτυξης ήταν και πάλι ο τουρισμός. Μόνο που το νέο μέτωπο της φύσης στη Σαντορίνη αποδεικνύει πόσο λάθος είναι να μην έχεις μεριμνήσει ως χώρα σε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και σε διάχυση του επιχειρηματικού κινδύνου. Παρά τα πολλά σχέδια ανάπτυξης και τον πακτωλό κονδυλίων που τελικά έρχονται για να μετρήσουν απλά ως χρήμα στο «κοντέρ» του ΑΕΠ…

Ουσιαστικά τα πορίσματα των τελευταίων ημερών, τα στοιχεία και οι φωνές από την αγορά και από το εξωτερικό περιγράφουν μια πραγματικότητα που μεταφέρουν πλέον και πολλά στελέχη της κυβέρνησης: τα κατεβασμένα μολύβια. Μια κυβερνητική ακινησία η οποία υπήρχε, αλλά γίνεται ακόμα πιο έντονη (και ορατή) το τελευταίο διάστημα. Η σκόνη που σήκωσαν τα σενάρια περί ανασχηματισμού επέτειναν το πρόβλημα.

ΦΘΟΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Στην πράξη, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της, καθώς η φθορά της εξουσίας (η οποία είθισται να συμβαίνει τη δεύτερη τετραετία), σε συνδυασμό με την πολύ αρνητική διεθνή συγκυρία, αλλά και την υποτίμηση της τεράστιας σημασίας της τραγωδίας των Τεμπών οδηγεί σε πολλαπλά αδιέξοδα. Με το κυβερνητικό από τέλειο να αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει εφικτή μια φυγή προς τα εμπρός, κατανοώντας ότι και οικονομικά, αλλά και πολιτικά τα περιθώρια χρόνου είναι πάρα πολύ στενά. Τα καμπανάκια τώρα ηχούν πολύ πιο έντονα, γιατί, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, αυτό που γινόταν κατανοητό όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τα ευρήματα των οικονομικών δεικτών γίνεται πλέον ξεκάθαρο από τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο δείχνει ξανά τα δόντια του, πιέζοντας όχι μόνο την κατανάλωση, αλλά και τις επιχειρήσεις (επιτείνοντας τις πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις και ροκανίζοντας την ανταγωνιστικότητα). «Το επίπεδο των εισοδημάτων και συνολικά της οικονομίας παραμένει ακόμη σχετικά χαμηλό, και θα μπορεί να ανέλθει πιο γρήγορα μετά την υποχώρηση κατά τη βαθιά κρίση, μόνο εάν υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και των αγορών» αναφέρει το ΙΟΒΕ στο τελευταίο δελτίο συγκυρίας. Αλλά και η ΤτΕ προειδοποιεί πως η ελληνική οικονομία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόσθετους κλυδωνισμούς από την ενίσχυση του εμπορικού προστατευτισμού στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και πρέπει να δώσει τέλος σε «αρκετές εγχώριες διαρθρωτικές αδυναμίες», όπως «η έλλειψη ανταγωνισμού σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, η οποία επιτείνει το παρατηρούμενο και διεθνώς πρόβλημα της ακρίβειας, το υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγάλο επενδυτικό κενό, η χαμηλή αποταμίευση, η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, που επιδεινώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών και των νέων στο εργατικό δυναμικό και η γήρανση του πληθυσμού».

Τα μπαλώματα σε αναπτυξιακό, κεφαλαιαγορά, μικροπιστώσεις

Οι πρώτες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου αφορούσαν στην ουσία εκκρεμότητες κινήσεων που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολύ καιρό ή απόπειρες να κλείσουν κενά και αρρυθμίες. Το σχέδιο για τις μικροπιστώσεις είναι προφανώς πολύ καλοδεχούμενο από όσους δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, αλλά συζητείται χρόνια. Ο αναπτυξιακός νόμος προαναγγέλλεται πως θα αναθεωρηθεί, ενώ φτιάχτηκε την προηγούμενη 4ετία της ίδιας κυβέρνησης. Οσο για την εντελώς αναγκαία αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς, ανάλογο νομοσχέδιο ψηφίστηκε το 2022. Ανάλογη είναι η εικόνα για τον πολύπαθο φορέα ακινήτων, ενώ για τα μέσα του 2025 μεταφέρεται η όποια λύση στο θέμα των εγκλωβισμένων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει φορολογικά και άλλα κίνητρα για την εισαγωγή εταιριών, επιπλέον μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα, αλλά και παρεμβάσεις για τη θεσμική θωράκιση. Επεκτείνονται τα κίνητρα που ισχύουν για τους επενδυτικούς αγγέλους και για επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά (ποσό ίσο με το 50% της εισφοράς τους εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, μέχρι τα 300.000 ευρώ), αυξάνεται η έκπτωση δαπανών για εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων (στο 100% με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ) και μειώνεται από 15% σε 5% ο συντελεστής φορολογίας σε τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων που αποκτούν φυσικά πρόσωπα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ