Ποια θα είναι η επίπτωση στους συνταξιούχους από την ενεργοποίηση του νέου συστήματος παρακράτησης; Ποιοι θα δουν αύξηση και ποιοι μείωση στις καθαρές απολαβές τους; Θα υπάρξει αναδρομική επιβολή του μέτρου;
Όλες οι λεπτομέρειες για το θέμα που θα απασχολήσει 1,15 εκατομμύριο συνταξιούχους έχουν ως εξής:
1. Πότε θα ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός παρακράτησης;
Η διαφορά θα φανεί στο τέλος του μήνα όταν και θα καταβληθούν οι συντάξεις του μηνός Αυγούστου. Δεν θα διαπιστώσουν όλοι οι συνταξιούχοι αλλαγή. Διαφορά θα υπάρξει για 1.146.089 συνταξιούχους οι οποίοι εισπράττουν δύο ή περισσότερες συντάξεις (σ.σ συνήθως μια κύρια και μια επικουρική). Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,7 εκατομμύρια -που σημαίνει ότι περισσότεροι από 1,55 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα διαπιστώσουν καμία αλλαγή στη σύνταξή τους.
2. Για όλους τους συνταξιούχους με δύο ή περισσότερες συντάξεις θα υπάρξει αύξηση της παρακράτησης;
Όχι. Ως γνωστόν, με βάση το νέο σύστημα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων, επί του φόρου (ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστές 22%, 32% και 42%) υπάρχει έκπτωση φόρου, η οποία ανέρχεται στα 2.100 ευρώ. Αυτή η έκπτωση ισοδυναμεί με αφορολόγητο της τάξεως των 9.300 ευρώ. Που σημαίνει ότι για τους συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης έως 750 ευρώ τον μήνα δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της παρακράτησης.
Αντιθέτως, μπορεί να υπάρξει και μείωση. Ο λόγος είναι ότι, μέχρι σήμερα, στις επικουρικές συντάξεις γινόταν παρακράτηση με αυτοτελείς συντελεστές (5%, 10%). Αυτό θα σταματήσει -που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν και μια μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.
3. Ποια διαφορά θα υπάρξει στην παρακράτηση;
Εξαρτάται τόσο από το άθροισμα της κύριας με την επικουρική σύνταξη όσο και από την αναλογία κύριας προς την επικουρική. Το Υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για μια διαφορά της τάξεως των 30 ευρώ μηνιαίως. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η παρακράτηση φόρου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 80-90 ευρώ τον μήνα.
4. Η αύξηση της παρακράτησης αποτελεί αύξηση φόρου;
Όχι. Αποτελεί διευθέτηση στον τρόπο καταβολής του φόρου ο οποίος είναι ο ίδιος. Αντί ο φόρος να πληρώνεται μαζεμένος μέσα από το εκκαθαριστικό της εφορίας «σπάει» σε μηνιαίες δόσεις και καταβάλλεται ως παρακράτηση από τις συντάξεις.
5. Η παρακράτηση με βάση το άθροισμα κύριας και επικουρικής έπρεπε να ισχύσει από τις αρχές του 2014;
Ναι, αυτό προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Ωστόσο αυτό δεν έγινε μεταξύ άλλων και για τεχνικούς λόγους (σ.σ η παρακράτηση έπρεπε να υπολογιστεί από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, τον φορέα που έχει την ευθύνη για τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν στην καταβολή των συντάξεων).
6. Και τώρα τι θα γίνει; Θα υπάρξει αναδρομική παρακράτηση;
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική επιβολή της παρακράτησης. Αυτό για να ισχύσει, ενδέχεται να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Αναδρομική επιβολή του μέτρου, σημαίνει ότι η αύξηση της παρακράτησης μόνο για τους μήνες του 2014, θα ήταν διπλάσια από αυτή που θα ισχύσει κανονικά. Αν τελικώς αποφασιστεί να μην υπάρξει αναδρομικότητα, το ποσό που προκύπτει ως διαφορά φόρου, ο συνταξιούχος θα το πληρώσει με το εκκαθαριστικό του 2015 δηλαδή την άνοιξη της επόμενης χρονιάς (σ.σ για του χρόνου είναι προγραμματισμένο οι φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν έως το τέλος Απριλίου).
7. Από πότε τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων θα είναι μηδενικά;
Συνταξιούχοι με μοναδική πηγή εισοδήματος τη σύνταξή τους, θα παραλαμβάνουν μηδενικό εκκαθαριστικό από το 2016. Θα υποβάλλουν μια προσυμπληρωμένη δήλωση ηλεκτρονικά και δεν θα έχουν καμία άλλη υποχρέωση