Στα 314,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το χρέος της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έναντι 318,71 στο τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Η στατιστική αρχή έδωσε στη δημοσιότητα τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί της Γενικής Κυβέρνησης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα μεγέθη που συνιστούν τα έσοδα (φόροι, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, κεφαλαιακές μεταβιβάσεις, κλπ) και τις δαπάνες (εισόδημα εξαρτημένης εργασίας, ενδιάμεση ανάλωση, κοινωνικές παροχές, πληρωμές τόκων, κλπ) της Γενικής Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους έφτασαν τα 16,6 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 19,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 17,8 δισ. ευρώ αφορούν σε πρωτογενείς δαπάνες.
Το πρωτογενές ισοζύγιο παρουσιάζεται ελλειμματικό κατά 1,2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το συγκεκριμένο μέγεθος προκύπτει ως το ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης (σύμφωνα με το ESA 95) μείον τα έξοδα τόκων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης σε άλλους τομείς. Σε αυτή τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου περιλαμβάνεται η επίπτωση υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η μέτρηση αυτή του πρωτογενούς ισοζυγίου διαφέρει από τον ορισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης ο οποίος χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους προκύπτει έσοδο 145 εκατ. ευρώ για το δημόσιο από τις κινήσεις στήριξης των τραπεζών. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες. Για τα υπόλοιπα τρίμηνα η δαπάνη της υποστήριξης ήταν μεγαλύτερη από τα έσοδα.