Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas, ο όγκος των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παρουσίασε μικρή μείωση.
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στους 225.522 τόνους, καταγράφοντας πτώση 2,89% σε σχέση με τους 232.291 τόνους του πρώτου τριμήνου του 2024. Σε σύγκριση με το 2023, η αύξηση ήταν αισθητή, καθώς ο όγκος των εισαγωγών το 2023 ήταν μόλις 183.158 τόνοι, με άνοδο 23,15%.
Πτώση τον Μάρτιο
Αναφορικά με τον μήνα Μάρτιο του 2025, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,67%, φτάνοντας τους 103.488 τόνους, σε σύγκριση με τους 108.559 τόνους του Μαρτίου 2024. Ο Μάρτιος φαίνεται να επηρεάστηκε από τη γενικότερη πτώση στις εισαγωγές πατάτας και άλλων προϊόντων.
Τα πιο εισαγόμενα προϊόντα
Οι πατάτες κατέχουν την πρώτη θέση στις εισαγωγές για τον Μάρτιο του 2025, με 61.213 τόνους, σημειώνοντας μείωση 14,11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ακολουθούν οι μπανάνες με 28.113 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 30,10% σε σχέση με το 2024. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στις εισαγωγές μανιταριών, οι οποίες έφτασαν τους 1.240 τόνους, καταγράφοντας άνοδο 10,41% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024.
Αντίθετα, άλλες κατηγορίες όπως τα κρεμμύδια και οι πιπεριές παρουσίασαν πτώση, με τα κρεμμύδια να καταγράφουν μείωση 14,01% και τις πιπεριές 11,9%.
Η σημασία της ποιότητας των εισαγομένων προϊόντων
Ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρούς ελέγχους ποιότητας, προκειμένου τα φρούτα και τα λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές που ισχύουν για τους παραγωγούς της Ε.Ε. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και στη διασφάλιση ότι τα εισαγόμενα προϊόντα δεν παρουσιάζουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, κάτι που θα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά από τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές.
Κυριότερες εισαγωγές από διάφορες χώρες
Τα στοιχεία του Incofruit Hellas δείχνουν ότι οι κυριότερες εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το πρώτο τρίμηνο του 2025 προέρχονται από χώρες όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, ο Ισημερινός και η Κολομβία. Ειδικότερα, η Γαλλία είναι η κύρια χώρα προέλευσης για τις εισαγωγές πατάτας, ενώ οι μπανάνες εισάγονται κυρίως από τον Ισημερινό, την Κόστα Ρίκα και την Κολομβία.
Η υποχώρηση στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών είναι ένα θέμα που αναμένεται να επηρεάσει τις αγροτικές και εμπορικές εξελίξεις για το υπόλοιπο του 2025.