Την αισιοδοξία του για την πορεία ανάπτυξης τόσο των ΗΠΑ, όσο και του υπόλοιπου κόσμου, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roubini Macro Associates, Nouriel Roubini, στη συζήτηση που είχε με τον Simon Nixon, Εκδότη της Wealth of Nations στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου. Ο κ. Roubini υποστήριξε ότι οι θετικές προβλέψεις του στηρίζονται στην τεχνολογική επανάσταση που επίκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες, «μια επανάσταση», όπως ανέφερε, «η οποία που θα εκτοξεύσει την παραγωγικότητα και θα ακυρώσει τις όποιες επιπτώσεις των δασμών».
«Δώδεκα τομείς της οικονομίας θα εξελιχθούν ραγδαία λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και θα οδηγήσουν την ανάπτυξη» ανέφερε αρχικά. «Στο τέλος της δεκαετίας η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα φτάσει στο 4% και στο τέλος της επόμενης δεκαετίας στο 6%. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα έχουμε εκθετική ανάπτυξη της καινοτομίας. Η τεχνολογία θα ακυρώσει τους δασμούς. Ακόμα και αν υπάρξει εμπορικός πόλεμος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και αυτό θα διαχυθεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμα και η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί» τόνισε.
«Οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να περιμένουν. Πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην τεχνολογία και στην τεχνητή νοημοσύνη. Αν τις ρωτήσει σήμερα κάποιος αν τις νοιάζουν οι δασμοί, θα διαπιστώσει ότι δεν ενδιαφέρονται. Αυτό που τις ενδιαφέρει είναι να επενδύσουν στην καινοτομία, γιατί διαφορετικά θα μείνουν πίσω από τους ανταγωνιστές τους. Με την ώθηση που θα δώσει η τεχνολογία, ακόμα και ο Μίκι Μάους να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει σημασία».
Απαντώντας στο ερώτημα «τι ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει πίσω και να ανακοινώσει αναστολή των δασμών σε 75 χώρες για 90 ημέρες», ο Nouriel Roubini απέδωσε την αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου σε τέσσερις παράγοντες: στην πειθαρχία των αγορών, την πειθαρχία της Fed, τους οικονομικούς του συμβούλους και τη μικρή πλειοψηφία που έχει στο Κογκρέσο.
Ομόλογα
«Τα ομόλογα άρχισαν να ανεβαίνουν και το δολάριο υποχωρούσε με άτακτο τρόπο» είπε. «Αυτό θα οδηγούσε σε κατάρρευση όχι των αγορών, αλλά και της οικονομίας. Ο Τραμπ δεν μπορεί να ελέγξει τους επενδυτές, οι bond vigilantes και οι market vigilantes τον ανάγκασαν να αλλάξει στάση.», πρόσθεσε.
Για την Fed, ο Roubini ανέφερε ότι ο Τζερόμ Πάουελ δεν δείλιασε στο «παιχνίδι της κότας» που παίχτηκε με τον Τραμπ και «έδειξε ότι έχει μεγαλύτερη δύναμη από τον Τραμπ». Ο Roubini εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατό ο Τραμπ να πετύχει συμφωνίες με τους εμπορικούς του εταίρους- πλην της Κίνας- μέσα σε 90 ημέρες.
Για την Ευρώπη, συγκεκριμένα, προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα ζητήσει αύξηση των δαπανών για την άμυνα με αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων και αύξηση της αγοράς αμερικανικού LNG και θα προσφέρει ως αντιστάθμιση δασμούς 10%. «Οι δασμοί στην Ευρώπη θα είναι 10%. Είναι κακό, ναι, αλλά δεν θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία. Μπορείς να ζήσεις με αυτούς τους δασμούς. Αυτό θα μειώσει και τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης». Ωστόσο, ο Roubini τόνισε ότι η κατάσταση με την Κίνα είναι πολύ διαφορετική γιατί ο Τραμπ πιστεύει ότι «η Κίνα έχει στόχο να καταστρέψει τις ΗΠΑ, όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατιωτικά. Φοβάμαι ότι ακόμα και αν προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν με την Κίνα αυτό δε θα είναι πιθανό. Το πιο πιθανό είναι να κλιμακωθεί η σύγκρουση».
Chicken game
Ο Roubini τόνισε ότι το «παιχνίδι της κότας (chicken game) παίζεται και μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ. «Ο Σι Τζινπίνγκ έχει αρκετά εργαλεία: δεν έχει εκλογές, μπορεί να δώσει τεράστια δημοσιονομικά πακέτα, να υποτιμήσει το νόμισμα, να κάνει μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της κατανάλωσης. Ίσως το “σοκ Τραμπ” είναι καλό για την Κίνα, όπως θα είναι καλό και για την Ευρώπη, η οποία απαντά μόνο σε κρίσεις και θα αναγκαστεί να κάνει ότι είναι απαραίτητο».
Ωστόσο προσέθεσε ότι «μεσοπρόθεσμα η Κίνα έχει να χάσει περισσότερα, αλλά προς το παρόν μπορεί να περιμένει.». Στο τέλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Αυτό που κάνει ο Τραμπ είναι τρελό και άδικο, αλλά και η Κίνα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο γιατί δεν είναι αποδεκτό όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο».