Η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) ζητά την απόσυρση του άρθρου που προβλέπει την παραχώρηση της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες.
Σύμφωνα με την επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, το ΒΕΑ εκφράζει την ανησυχία του για την επιβάρυνση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και πολύ μικρών, οι οποίες ήδη πλήττονται από τις συσσωρευμένες οικονομικές κρίσεις.
Η απόφαση να εμπλακούν ιδιώτες στην είσπραξη των οφειλών θεωρείται ότι θα προσθέσει νέες πιέσεις στους επιχειρηματίες, οι οποίοι ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Αντί αυτής της πρότασης, το ΒΕΑ επαναφέρει το αίτημα για τη δημιουργία νέας ρύθμισης, η οποία θα επιτρέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε έως 120 δόσεις, με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, ιδίως για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Την απόσυρση του άρθρου, που προβλέπει την παραχώρηση της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, ζητάει η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με επιστολή της προς την υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.
«Από τις επιχειρήσεις που παραμένουν ενεργές, ένα μεγάλο μέρος είναι υπερχρεωμένες στο Δημόσιο, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στα Τραπεζικά Ιδρύματα. Πολλές μάλιστα από αυτές, δεν μπορούν να οδηγηθούν στην πτώχευση, εξαιτίας της έλλειψης αποτελεσματικού κανονιστικού πλαισίου, αλλά και έλλειψης βούλησης.
Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται, διεύρυναν τις ανισότητες και αύξησαν τα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οι συνέπειες δεν επιμερίστηκαν ισόποσα σε όλους του κλάδους. Το μεγαλύτερο κόστος, εισέπραξαν κατά σειρά: οι τεχνικοί κλάδοι, καθώς και η βιοτεχνική και η παραγωγική αλυσίδα.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσάρεστη μέχρι σήμερα εμπειρία, από τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και τα δημοσιευμένα από το Κ.Ε.Α.Ο στοιχεία, από τα οποία προκύπτει η διόγκωση του προβλήματος, παρακαλούμε όπως εξετάσετε την απόσυρση του άρθρου 215», αναφέρει η επιστολή του ΒΕΑ.
Ως αντιστάθμισμα, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, επαναφέρει το αίτημα για την ενεργοποίηση νέας ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις, με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.
«Προτείνουμε την εφαρμογή της αποπληρωμής των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις με διαγραφή των προστίμων και λοιπών προσαυξήσεων, καθώς και απομείωση της βασικής οφειλής για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Ο Πρόεδρος του ΒΕΑ Κωνσταντίνος Δαμίγος, επισημαίνει ότι «Η εισαγωγή ιδιωτών θα επιφέρει νέα πίεση στους μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η συσσώρευση χρεών οφείλεται στις διαδοχικές κρίσεις (χρέους, υγειονομικής, ενεργειακής), καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ το 87% των οφειλετών χρωστούν ποσά έως 30.000 ευρώ.
Επαναφέρουμε το αίτημά μας, για την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης οφειλών, σε έως 120 δόσεις, ειδικά για όσες δημιουργήθηκαν μέχρι 31-12-2023, προκειμένου οι επιχειρηματίες να αποπληρώσουν σταδιακά τις οφειλές του παρελθόντος και να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα».