Οικονομικός παγκόσμιος πόλεμος – Κερδοσκοπία και αδράνεια Ε.Ε.

Με τα σενάρια για το ποιος μπορεί να είναι ο «Δούρειος Ιππος» που θα εξομαλύνει τον πόλεμο, καταγράφονται και οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.

Προφανώς στο επίκεντρο είναι οι άμεσες και οι δευτερογενείς επιπτώσεις για την οικονομία (και της Ελλάδας), οι οποίες και καταμετρούνται σε κάθε σενάριο δασμών/αντιμέτρων και νέων «ζεύξεων» με τρίτες χώρες (όπως η Κίνα και η Ινδία) που μπορεί να περιορίζουν τους τριγμούς.

Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου εδώ ➡︎ Οικονομικός παγκόσμιος πόλεμος – Οι κίνδυνοι, αλλά και η μεγάλη ευκαιρία

Παράλληλα, βεβαίως με τα σενάρια για το ποιος μπορεί να είναι ο «Δούρειος Ιππος» που θα εξομαλύνει τον πόλεμο, καταγράφονται και οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η έκθεση στις ΗΠΑ είναι περιορισμένη, κάτι που σε έναν μεγάλο βαθμό ισχύει. Αφού η Ελλάδα είναι μια κλειστή οικονομία, που δεν κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αυξήσει το εξαγωγικό της μερίδιο…

Στις ΗΠΑ οδεύει λιγότερο από το 5% των ελληνικών εξαγωγών ωστόσο υπάρχει μεγάλη εξάρτηση για τον πρωτογενή τομέα (κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα μετά το τέλος του ΚΥΣΟΙΠ, που «αφυπνίστηκε» για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, με στόχο την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων), επιπτώσεις στη ναυτιλία, στον τουρισμό αλλά και στη βιομηχανία. Ανάλογα με το πού θα καταλήξει το «πόκερ» των δασμών.

Στον απολογισμό που έκανε ο ΥΠΕΘΟ Κυριάκος Πιερρακάκης από το συνέδριο των Δελφών απαρίθμησε τις άμεσες αλλά και τις έμμεσες συνέπειες. Εκτίμησε χαμηλές άμεσες επιπτώσεις, γιατί «έχουμε μικρό ποσοστό εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, λιγότερο από το 5% του συνόλου, που αφορούν κυρίως αγροδιατροφικά προϊόντα, τσιμέντο, αλουμίνιο και άλλες επιμέρους βιομηχανίες αλλά περιορισμένα». Οι έμμεσες επιπτώσεις εκτίμησε «θα είναι εμφανείς» και είναι «η αβεβαιότητα, η οποία θα αποτελέσει πρόβλημα για τις αγορές, η πιθανή ύφεση στις ευρωαγορές, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στην Ελλάδα, αλλά και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους δασμούς» υποστήριξε.

Σύμφωνα με αναλύσεις της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, οι εξαγωγές της χώρας μας προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ το 2024, με το 23% αυτών να αφορά εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, ενώ ακολούθησαν τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά προϊόντα. Μικρή είναι και η τουριστική έκθεση, με το πλεόνασμα στο συνολικό διμερές εμπόριο υπηρεσιών με τις ΗΠΑ να φτάνει στα 2,6 δισ. ευρώ το 2023 (δηλαδή στο 12% του συνολικού ελληνικού πλεονάσματος εξαγωγικών υπηρεσιών).

Το τέρας της ακρίβειας

Αυτό που δεν ειπώνεται τόσο «φωναχτά» στις έμμεσες κυρίως συνέπειες είναι τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που έχει η ελληνική οικονομία, τα οποία δεν καλύφθηκαν ούτε με την προηγούμενη ενεργειακή κρίση που προκάλεσε με τη σειρά της πληθωριστική κρίση. Δηλαδή, σε ένα σενάριο έντασης του εμπορικού πολέμου και αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων (όχι μόνο άμεσα αλλά και μέσω των εισαγωγών τελικών προϊόντων και πρώτων υλών ή άλλων αγαθών από κράτη της Ε.Ε.) η Ελλάδα παραμένει περισσότερο εκτεθειμένη. Αυτό φαίνεται και από τις «αντιστάσεις» που υπάρχουν στον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος κατατρώει την αγοραστική δύναμη και τούτο δεν έχει μόνο κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και εισοδηματικές, που μετράνε στην καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και στην αγοραστική δύναμη και πιέζουν τον τζίρο των επιχειρήσεων, «θολώνοντας» το σενάριο αυτάρκειας, ειδικά σε μια «κακή» εκδοχή περί έντασης του εμπορικού πολέμου με μια αδύναμη Ευρώπη…

Προκρίνεται μία λύση «win win»

Η κυβέρνηση μεταφέρει την ικανοποίησή της για την αναφορά Τραμπ στον πρωθυπουργό και στη δήλωσή του στη συνέντευξη στο Breitbart πως «υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας “win win” λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής». Στελέχη επισημαίνουν για το πρώτο πακέτο αντιμέτρων της Ε.Ε. η Ελλάδα πέτυχε την παράταση στην έναρξη επιβολής δασμών στα αμερικανικά αμύγδαλα μέχρι τα τέλη του 2025, με στόχο να προστατεύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το αμύγδαλο, αλλά και στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Θετικά βλέπει και τη μη συμπερίληψη του αμερικανικού ουίσκι τύπου Bourbon στα ευρωπαϊκά αντίμετρα, καθώς ενδέχεται να συμβάλει στην αποφυγή πρόσθετων αμερικανικών δασμών στους ευρωπαϊκούς οίνους και σε άλλα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά.

Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τις απόψεις των επιχειρηματικών φορέων της χώρας για τα προτεινόμενα αντίμετρα της Ε.Ε. και δημιουργεί την υπηρεσία myOEY.live.gov.gr για επιχειρηματίες και επενδυτές που θέλουν να έχουν τηλεδιασκέψεις με εξειδικευμένους υπαλλήλους των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων για να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν εξαγωγές, ίδρυση επιχείρησης, επενδύσεις στην Ελλάδα κ.λπ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 11/4/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ