Η Ελλάδα κατέγραψε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.
Τα στοιχεία της Eurostat για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν ότι η αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 10,3 μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Η αναλογία αυτή διαμορφώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία από το 2021, όταν το κράτος αναγκάστηκε να αυξήσει τις δαπάνες λόγω της πανδημίας.
Σε αντίθεση, ο μέσος όρος της ΕΕ παρουσίασε μια μικρή αύξηση του χρέους κατά 0,2 μονάδες, ενώ μόλις 11 από τις 27 χώρες κατάφεραν να μειώσουν την αναλογία χρέους-ΑΕΠ τους. Η Κύπρος ακολούθησε με μια μείωση 8,6 μονάδων, ενώ η Κροατία κατέγραψε μείωση 4,3 μονάδων.
Αντίθετα, σε χώρες με μεγαλύτερες οικονομίες παρατηρήθηκε αύξηση του δημόσιου χρέους. Στη Γαλλία, η αναλογία αυξήθηκε κατά 3,2 μονάδες, ενώ στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 5,7 μονάδες. Οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τις παρακολουθεί λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Η Ρουμανία παρουσίασε την μεγαλύτερη επιδείνωση, με αύξηση 5,9 μονάδων στο χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ η χώρα αυτή βρίσκεται επίσης σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το μέλλον, δεσμευόμενη να περιορίσει το δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2027 και στο 120% το 2030. Αυτοί οι στόχοι αποσκοπούν στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και της βιωσιμότητας του χρέους, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.