Η πτώση στα έσοδα φέρνει περικοπές 1,8 δισ.

Η συνεχής πτώση των φορολογικών εσόδων φέρνει όλο και πιο κοντά τα μέτρα του 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το Δ’ Μνημόνιο.

 

Μετά τη μείωση των εσόδων κατά 9% τον πρώτο μήνα του έτους (5,09 δισ. από 5,59 δισ. πέρσι), το υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει βελτίωση ούτε τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιτελείς της οδού Νίκης δείχνουν περαιτέρω μείωση των εσόδων σε ποσοστό 10% κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

 

Τα έσοδα διαμορφώνονται στα 7,87 δισ. ευρώ ή 870 εκατ. λιγότερα από τα έσοδα των 8,74 δισ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου ανεβάζουν την υστέρηση στο 1,5 δισ. ευρώ (περίπου 978 εκατ. ευρώ ήταν η υστέρηση τον πρώτο μήνα) σε σχέση με τον ετήσιο στόχο αύξησης 8,5%.

 

Οι πρώτες ενδείξεις προκαλούν ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, που διαπιστώνει τις δυσκολίες επίτευξης του ετήσιου στόχου για έσοδα 55,56 δισ. ευρώ.

 

Δεν ήταν τυχαίες οι πρόσφατες επισημάνσεις της τρόικας για τα ασθενή έσοδα και τον αναιμικό ΦΠΑ. Αλλωστε το Δ’ Μνημόνιο, που ανακοινώθηκε προ μίας εβδομάδας, κάνει λόγο -εκτός από τα 8.159 εκατ. ευρώ που υλοποιούνται- και για πρόσθετα μέτρα 0,75% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ (υπολογισμός με ΑΕΠ 233 δισ. ευρώ, εφόσον η ύφεση περιοριστεί στο 3%) στην περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους.

 

Οι «πιθανοί κίνδυνοι», όπως τους αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα φέρουν τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία -όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος- θα είναι «διαρθρωτικού χαρακτήρα» και δεν θα αφορούν αυξήσεις φόρων.

 

Από πού θα τα πάρουν

 

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών συγκαταλέγουν μεταξύ των διαρθρωτικών μέτρων τον περιορισμό των δαπανών στις ΔΕΚΟ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και το Ενιαίο Μισθολόγιο για το οποίο ο διάλογος ανοίγει άμεσα με στόχο την εφαρμογή του από 1ης Ιουλίου.

 

Και στις δύο περιπτώσεις η επέμβαση αφορά τις αποδοχές των υπαλλήλων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Για τους μεν εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ η περικοπή των αποδοχών ξεπερνάει το 20%. Για δε τους εργαζόμενους στον στενό δημόσιο τομέα το ποσοστό μείωσης των αποδοχών τους βρίσκεται υπό διερεύνηση και θα εξεταστεί εκτενώς στον επικείμενο διάλογο -αν και συνολικά προσβλέπουν στην εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.

 

Στο έτερο κομμάτι των εσόδων έχουν στενέψει τα περιθώρια. Η είσπραξη των φόρων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αποτελούν βασικό μέλημα του οικονομικού επιτελείου.

 

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς έχει πραγματοποιήσει τέσσερις κύκλους συναντήσεων με τους προϊσταμένους των τεσσάρων ΦΑΕΕ και των 27 «μεγάλων» ΔΟΥ, που μαζεύουν περίπου το 70% των εσόδων, καθώς και με άλλες δύο ομάδες εφοριών-στόχων.

 

Οι εντολές που δόθηκαν ήταν απόλυτα σαφείς και αφορούσαν την επίσπευση όλων των διαδικασιών, με έμφαση στα ληξιπρόθεσμα και τους προσωρινούς ελέγχους του ΦΠΑ (στα 12 δισ. ευρώ υπολογίζει το υπουργείο την κλοπή του φόρου σε ετήσια βάση). *

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ