Τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας με επίκεντρο τις οικονομίες της Ευρωζώνης και των Ηνωμένων Πολιτειών σκιαγραφεί η Τράπεζα Πειραιώς.
Executive Summary ΕΖ: Συνέχιση του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης
• Ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης (0,2%) του πραγματικού ΑΕΠ του α’ τριμήνου εκτιμάμε ότι θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Αξιοσημείωτη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης ενδεχομένως θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου, λόγω των θετικών συνεπειών που θα προκύψουν από τις προγραμματισμένες ενέργειες της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας. Συνεπώς, για το σύνολο του τρέχοντος έτους έχουμε αναθεωρήσει πτωτικά το ρυθμό ανάπτυξης στο 1,1%.
• Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του Ιουνίου στο 0,5% για δεύτερο διαδοχικό μήνα και υπό του 1,0% για ένατο διαδοχικό μήνα. Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου αναμένεται να εξακολουθήσει να παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ενώ κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου εκτιμάμε ότι θα σημειωθεί επιτάχυνση στο 0,9%. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ μειώνεται με πολύ βραδύ ρυθμό και αναμένεται να υποχωρήσει στο 11,3% έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
• Από την ανάλυση των μεταβλητών που παρακολουθούμε (σελ. 17 και 18), εκτιμάμε ότι η οικονομία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης, που αντανακλάται στη σταδιακή αλλά βραδεία βελτίωση της εσωτερικής ζήτησης. Επιπλέον, η υποχώρηση του ευρώ (λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής της ΕΚΤ) αναμένεται να επιδράσει υποστηρικτικά στην εξαγωγική δραστηριότητα. Όμως, το βασικό ζήτημα θα είναι το αν η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης και της εξαγωγικής δραστηριότητας είναι τέτοια ώστε να οδηγήσει σε ενίσχυση του πληθωρισμού και υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σε σημαντικό βαθμό.
Executive Summary: Νομισματική Πολιτική FED & ΕΚΤ
• Αντίθετη πορεία ακολουθούν πλέον οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, καθώς η FED περιορίζει σταδιακά τη χαλαρή πολιτική της (σελ. 13 και 14), ενώ η ΕΚΤ προβαίνει σε περαιτέρω χαλάρωση.
• Η FED θα συνεχίσει τη σταδιακή περικοπή του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης έως την πλήρη παύση του στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου. H απόφαση για την αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου εκτιμάμε ότι θα ληφθεί κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2015.
• Επιπλέον, ο κατάλληλος χρόνος για να σταματήσει η Fed την επανεπένδυση των κεφαλαίων από τα ομόλογα που λήγουν σε νέα ομόλογα φαίνεται να είναι η συνεδρίαση που θα ληφθεί η απόφαση για την πρώτη αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου ή η ακριβώς προηγούμενη συνεδρίαση ή η ακριβώς επόμενη συνεδρίαση.
• Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα έχουν εργαλεία όπως οι αντίστροφες πράξεις επαναγοράς (Overnight Reverse Repos, RRP) και το επιτόκιο που ισχύει για τα υπερβάλλοντα αποθεματικά (Excess Reserves, ER) που διατηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους ισολογισμούς τους. Πιθανώς, θα υιοθετηθεί η καθιέρωση του επιτοκίου για τα RRP να είναι υψηλότερο κατά 20μβ έναντι του επιτοκίου για τα ER.
• Η ΕΚΤ κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της προχώρησε σε επιβεβαίωση της πρόθεσής της για τη διατήρηση του πολύ χαμηλού επιπέδου στα παρεμβατικά επιτόκια για μακρύ χρονικό διάστημα και στις λεπτομέρειες σχετικά με τη διενέργεια των TLTROs. Ο Draghi εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ρευστότητα δύναται να ενισχυθεί έως 1 τρις ευρώ (εκ των οποίων τα 400 δις ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους) από τη διενέργεια των TLTROs, στοχεύοντας στην τόνωση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα (εξαιρώντας τα στεγαστικά δάνεια).
• Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός εξακολουθήσει να διαμορφώνεται υπό του 1,0% κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, τότε εκτιμάμε ότι η ΕΚΤ θα τολμήσει να προχωρήσει σε ένα είδος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Επιπλέον σημαντικός παράγοντας θα είναι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τους ελέγχους AQR (Asset Quality Review) και ST (Stress Test) ενόψει της λειτουργίας του SSM (Single Supervisory Mechanism). Επιβεβαίωση, αποτελούν η ομόφωνη απόφαση για τη μελλοντική χρησιμοποίηση «μη συμβατικών μέτρων» και η ανακοίνωση σχετικά με την εντατικοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών για την αποδοχή των χρεογράφων με εξασφάλιση στοιχεία του ενεργητικού (asset-backed securities – ABSs).
Executive Summary: Πορεία Αγορών
• Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ώθησαν σε μείωση των επιτοκίων των ομολόγων και της συναλλαγματικής ισοτιμίας EUR/USD (όχι όμως στο μέγεθος που αναμενόταν, καθώς παραμένει υψηλότερα του 1,34), καθώς και σε πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάληψη κινδύνου στις αγορές των μετοχών. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, οι ονομαστικές αποδόσεις που έχουν καταγραφεί ήταν θετικές, αλλά σχετικά μικρού μεγέθους (σελ. 29). Εξαίρεση αποτελεί ο Euro Stoxx που υποχώρησε κατά 1,8%.
• Στην Ευρωζώνη, η σωρευτική πραγματική απόδοση (που απομονώνει την επίδραση του πληθωρισμού) είναι θετική τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές στο επτάμηνο διάστημα Δεκεμβρίου 2013 – Ιουνίου 2014 που η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της συγκεκριμένης φάσης από το 1997 και ύστερα, οι μετοχικές αγορές υπό-αποδίδουν ελαφρώς, ενώ οι δύο ομολογιακές αγορές υπέρ-αποδίδουν αισθητά (σελ. 36-38), λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής από την ΕΚΤ. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη συγκύρια της φάσης της ανάπτυξης, η ΕΚΤ αναγκάζεται να ακολουθήσει χαλαρή νομισματική πολιτική, έναντι της ιστορικά ακολουθούμενης σφιχτής πολιτικής, ωθώντας σε θετικές αποδόσεις τόσο τις μετοχικές όσο και τις ομολογιακές αγορές.
• Η παραμονή της οικονομίας στη φάση της ανάπτυξης είναι ευνοϊκή για τις μετοχικές αγορές και ελάχιστα υποστηρικτική για τις ομολογιακές αγορές. Οι μετοχικές αποδόσεις εκτιμάμε ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω, ενώ η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και το πολύ χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συντηρήσουν τις θετικές αποδόσεις και στα ομόλογα, καθώς η απόδοση (yield) των ομολόγων θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο (στο 1,05% για το δεκαετές γερμανικό κρατικό ομόλογο έως το τέλος του τρέχοντος έτους). Ο χρηματιστηριακός δείκτης Euro Stoxx εκτιμάμε ότι θα προσεγγίσει τις 3400 μονάδες έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
• Η επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας από τη φάση της επιβράδυνσης στη φάση της ταχύτερης ανάπτυξης δεν είναι ευνοϊκή για τις ομολογιακές αγορές, αλλά υποστηρικτική για τις μετοχικές αγορές (σελ. 31-33). Σε συνδυασμό με τη σταδιακή περικοπή του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, τη βελτίωση στην αγορά εργασίας και τη σταδιακή επιτάχυνση του πληθωρισμού, οι μετοχικές αποδόσεις εκτιμάμε ότι θα ενισχυθούν, ενώ τα ομόλογα θα σημειώσουν αρνητικές αποδόσεις, καθώς η απόδοση (yield) των ομολόγων θα αυξηθεί (στο 2,90% για το δεκαετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο έως το τέλος του τρέχοντος έτους). Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 εκτιμάμε ότι θα προσεγγίσει τις 2100 μονάδες έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.