Η Ρωσία μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων κατά την επόμενη εβδομάδα, με πιθανότητα αυτές να αφορούν και στην εισαγωγή φρούτων από την Ελλάδα, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.
Σύμφωνα με το Reuters οι νέοι περιορισμοί στις εισαγωγές αποτελούν «απάντηση» της Μόσχας στα μέτρα που έλαβε εναντίον της η Δύση και πέραν των ελληνικών φρούτων ενδέχεται να επιβληθούν ανάλογοι περιοριστικοί κανόνες και στην εισαγωγή πουλερικών από τις ΗΠΑ.
Το πρακτορείο RIA επικαλείται πηγές της ρωσικής υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης (VPSS), χωρίς, όμως, να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
Παράλληλα δεν συνδέει τους περιορισμούς στις εισαγωγές τόσο των ελληνικών φρούτων όσο και των πουλερικών από τις ΗΠΑ με τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αλλά υποστηρίζει ότι θα γίνουν για υγειονομικούς λόγους, καθώς σε ελληνικά νεκταρίνια «βρέθηκαν» σκόροι, ενώ στα αμερικανικά πουλερικά έχουν χρησιμοποιηθεί αντιβιοτικά.
Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την ρωσική υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης, αλλά ούτε και σχολιασμός των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων.
Την ίδια στιγμή ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Μόσχα αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον βοηθό του επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Αλεξέι Αλεξέενκο, οι περιορισμοί πιθανώς να επιβληθούν και για την εισαγωγή φρούτων από άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς υπάρχει «συνεχιζόμενη εξαγωγή προϊόντων με το επικίνδυνο μολυσματικό παράσιτο Grapholita molesta».
Την περασμένη Τετάρτη η ρωσική Υπηρεσία εντόπισε το παράσιτο σε νεκταρίνια από την Ελλάδα, γράφει το ρωσικό πρακτορείο και παραθέτει την ακόλουθη δήλωση του κ. Αλεξέενκο: «Τώρα οι εμπειρογνώμονές μας αποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αξιολογούν τους κινδύνους. Ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κατόπιν τούτου υπάρχει η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην εισαγωγή των ελληνικών φρούτων στη Ρωσία».
Κατά τον Ρώσο αξιωματούχο, η απόφαση εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός παρόμοιων παραβιάσεων των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων. «Η περίοδος εισαγωγής φρούτων βρίσκεται μόλις στην αρχή της και ξεκίνησαν οι εισαγωγές από την Ελλάδα. Θα εξετάσουμε τα φορτία αυτά και θα αποφασίσουμε», είπε ο κ. Αλεξέενκο.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, εξήχθησαν από την Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, μήλα, αχλάδια, βερύκοκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, άλλα μικρότερα φρέσκα φρούτα (βατόμουρα, σμέουρα, χουρμάδες κ.λπ.).
Το συνολικό ύψος των εισαγωγών από την Ελλάδα ήταν 611,3 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα ελληνικά φρούτα αποτέλεσαν το 34%.
Το συνολικό μερίδιο της Ελλάδας στις ρωσικές εισαγωγές σε βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα και βύσσινο έφθασε το 12,5% (σε απόλυτους αριθμούς 57,8 χιλιάδες τόνους και ύψος 90,1 εκατ. δολαρίων).
Στην κατηγορία «λοιπά φρέσκα φρούτα», το ελληνικό μερίδιο είναι 15,7% (58,7 χιλιάδες τόνοι, που αντιστοιχούν σε 97,1 εκατ. δολάρια) και πολύ μικρότερο στα υπόλοιπα φρούτα. Την περασμένη χρονιά οι ελληνικές εισαγωγές σε εσπεριδοειδή έφθασαν τους 14,2 χιλιοτόνους (15 εκατ. δολάρια), σε σταφύλια τον 1,1 χιλιοτόνο (2,3 εκατ. δολάρια), σε πεπόνια 0,2 χιλιοτόνους (0,2 εκατ. δολάρια), σε μήλα και αχλάδια 3,4 χιλιοτόνους (3,6 εκατ. δολάρια).
Τις προηγούμενες ημέρες με την επίκληση της ίδιας δικαιολογίας οι ρωσικές Αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Μολδαβία και είχαν υποστηρίξει ότι πιθανώς τα μέτρα να επεκταθούν πρωτίστως «στις εισαγωγές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».