«Δεν επιθυμούμε να γίνουμε διαχειριστές ακινήτων», διαβεβαιώνουν οι τράπεζες
«Δίχτυ ασφαλείας» απλώνει για τους δανειολήπτες, από τις αρχές του επόμενου έτους, το ΥΠΟΙΚ, υπό την σκιά της επικείμενης άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Σύμφωνα μα διαρροές από το κυβερνητικό περιβάλλον, το σχέδιο που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο αποσκοπεί στην κάλυψη του κενού μεταξύ του νόμου Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των μη δυνάμενων να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεών τους δανειοληπτών.
Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει πλαίσιο επιδότησης της δόσης για τα στεγαστικά που αφορούν στην πρώτη κατοικία, ώστε να αποφευχθεί το αναμενόμενο «τσουνάμι» πλειστηριασμών –κάτι που ούτε και οι ίδιες οι τράπεζες επιθυμούν.
Υπό όρους
Μάλιστα φημολογείται ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου, για δανειολήπτες και μη, με στόχο να διευκολυνθούν τα φτωχά νοικοκυριά. Ωστόσο η διεύρυνση αυτή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα βασίζεται σε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Παράλληλα, προωθείται η διευθέτηση ενός πάγιου αιτήματος των τραπεζών που αφορά στον εκσυγχρονισμό του νόμου Κατσέλη, λόγω του οποίου χιλιάδες υποθέσεις «λιμνάζουν» καθώς παίρνουν δικάσιμο ακόμη και σε πέντε χρόνια.
«Θέλουμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους”, τονίζουν από την κυβέρνηση. Άλλωστε ο εντοπισμός των “στρατηγικών κακοπληρωτών” (όσων δηλαδή μπορούν αλλά δεν πληρώνουν) εκτιμάται ότι θα φέρει οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ο «σκόπελος» της τρόικας
Σαφέστατα, για την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού, θα υπάρξουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και περιουσιακά, όπως π.χ. όριο σε αριθμό ή εμβαδόν ακινήτων. Πρόκειται για μια διευκόλυνση που θα γίνεται με συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικόν ορίζοντα. Το βασικό πρόβλημα για μία τέτοια πρωτοβουλία είναι αφενός το γεγονός ότι χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της τρόικας και αφετέρου ότι θα πρέπει να βρεθεί το κομμάτι του προϋπολογισμού που θα… σηκώσει το οικονομικό βάρος.
Οι τελικές αποφάσεις για τη συνολική διευθέτηση του «καυτού» ζητήματος των «κόκκινων» δανείων αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο, όταν θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εφαρμόζεται ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ, σε συνδυασμό με τις έννοιες του συνεργάσιμου δανειολήπτη και των εύλογων δαπανών διαβίωσης.
Όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι θα ισχύσει η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και δεν θα υπάρξει αλλαγή σχεδιασμού, όπως για παράδειγμα, κάποια παράταση.
«Με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο», τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης.
Τράπεζες: Δεν επιθυμούμε να γίνουμε διαχειριστές ακινήτων
Η θέση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι πάγια: Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να γίνουν διαχειριστές ακινήτων, αναλαμβάνοντας χιλιάδες ακίνητα με αξίες που έχουν καταρρεύσει. «Η φημολογία ότι οι τράπεζες θα πάρουν τα σπίτια του κόσμου απλά δεν ευσταθεί», υπογραμμίζει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.
Και βέβαια, η συζήτηση δεν αφορά στις βίλες. Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει λύση στον Κώδικα Δεοντολογίας: να ανταλλάξουν το σπίτι τους με μικρότερο, αναφέρει τραπεζικό στέλεχος. «Δεν θέλουμε να πάρουμε σπίτια, δεν θέλουμε να τρέχουμε με ενοίκια, -ποιος δανειολήπτης που δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση, μπορεί να δώσει ενοίκιο; Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε αυτό που μπορούμε να πάρουμε από τα δάνεια γιατί τα κεφάλαια ανήκουν στους καταθέτες», συμπληρώνει η ίδια πηγή.
Θετικός ο Χαρδούβελης
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το πλάνο της κυβέρνησης προβλέπει την εξασφάλιση ενός πακέτου από τον προϋπολογισμό ή από κοινοτικούς πόρους (πάντα σε συμφωνία με την Τρόικα), το οποίο θα διοχετευτεί στα νοικοκυριά που έχουν λάβει δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και πλέον αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.
Με αυτόν τον τρόπο θα παρέχεται στους δανειολήπτες ένα εύλογο χρονικό όριο διευκόλυνσης, έως ότου μπορέσουν να αυξήσουν εκ νέου τα εισοδήματά τους και να μην χάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους, καθώς από τις αρχές του 2015 αναμένεται η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης φέρεται ότι έχει επισημάνει στους άμεσους συνεργάτες του ότι είναι λάθος να επιτραπεί να ξεσπάσει κύμα κατασχέσεων, την στιγμή μάλιστα που στην κτηματαγορά επικρατεί υπερπροσφορά και αναιμική ζήτηση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με την υποβολή των φετινών δηλώσεων Ε9 θα σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόν το σκοπό.
Είναι προφανές ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αποφασίσουν για δικούς τους λόγους να αφήσουν το σπίτι που διαμένουν και να πάνε σε άλλο ή να θεωρήσουν ως λύση να εκχωρήσουν προσωρινά το σπίτι στην τράπεζα και να μένουν εν είδει ενοικίου για κάποιο διάστημα, επειδή ξέρουν ότι μετά θα έχουν λεφτά να το αποπληρώσουν. Γι’ αυτούς, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια που θα αποφασιστούν, θα χρηματοδοτείται το σύνολο ή μέρος της καταβολής του ενοικίου.