Αποζημιώσεις για τους παραγωγούς υπόσχεται η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας η οποία σπεύδει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να προωθήσει προϊόντα της στην Ρωσική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι στην είδηση ότι η Ρωσία θα συζητήσει την αύξηση των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Mehmet Simsek έσπευσε να στείλει μήνυμα μέσω Twitter λέγοντας: «Γεωπολιτικά:να μια καλή είδηση».
Το υπουργείο Εξωτερικών με χθεσινή ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως «σε στενή συνεχή συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και σε άμεση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε:
Πρώτον, η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί) για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του.
Δεύτερον, να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.
Τρίτον, εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις. Οι έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας».
Απαντώντας στις κατηγορίες από την αντιπολίτευση για τη στάση που τήρησε η χώρας μας, σημειώνει ότι η Ελλάδα «ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική και μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και διεθνοπολιτικών. Δεν βοηθούν, συνεπώς, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και το επόμενο βήμα».
Οι αιχμές για τη στάση της Τουρκίας είναι σαφείς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα κράτη-μέλη».
Την ίδια στιγμή πάντως οι παραγωγοί ροδάκινου σε Ημαθία και Κοζάνη, βλέπουν τα φορτία με τα προϊόντα τους να επιστρέφουν στην Ελλάδα και ζητούν να καταστραφούν καθώς εκτιμούν ότι δεν μπορεί να γίνει πολτοποίηση, καθώς κάτι τέτοιο θα έριχνε κατακόρυφα τις τιμές.
Μάλιστα μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής διακίνησης φρούτων λαχανικών και χυμών μίλησε για πολλαπλάσιες επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, καθώς υποχωρούν σε όλη την Ευρώπη οι τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών.