Ριζικές αλλαγές στα μισθολογικά των Δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία του Δημοσίου ως εργοδότη, θα φέρει το ενιαίο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η σχετική μελέτη είναι έτοιμη και ήδη έχει παρουσιαστεί στην τρόικα.
Την ίδια ώρα τα συναρμόδια υπουργία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επεξεργάζονται τις τελικές λεπτομέρειες του προσχέδιου του νέου μισθολογίου, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.
Κυρίαρχη ιδέα των αλλαγών, η διεύρυνση των μισθολογικών διαφορών ανάμεσα στους υπαλλήλους πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, με εκείνων δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής.
Επίσης στόχος των αλλαγών είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος στον τρόπο προσλήψεων υπαλλήλων και η σύνδεση αυτών (των προσλήψεων) με τη νέα μέθοδο αξιολόγησης τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νέοι υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται για μια περίοδο 12 μηνών με μισθό υπαλλήλου ιδιωτικού τομέα.
Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, θα αξιολογούνται και αν κριθούν κατάλληλοι για τη θέση θα προσλαμβάνονται κανονικά, με μισθό Δημοσίου υπαλλήλου.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί τον Οκτώβριο και οι αλλαγές που θα επιφέρει να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Στις σχεδιαζόμενες αλλαγές, περιλαμβάνεται το ξεπάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, ενώ ως σενάρια εξετάζονται η περικοπή μη μισθολογικών παροχών, καθώς και η αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, ως κίνητρο για όσους ιδιωτικούς υπαλλήλους θα ήθελαν να εργαστούν στο Δημόσιο.