Ζημίες 12,8 εκατ. ευρώ προκάλεσε η δράση κυκλώματος εικονικής ασφάλισης
Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη για τη δράση κυκλώματος εικονικής ασφάλισης εργαζομένων η οποία προκάλεσε ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και 7,8 εκατ. στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία μετά την ολοκλήρωση της προδικαστικής έρευνας, για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 18 άτομα, και συγκεκριμένα 15 άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 67 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, της πλαστογραφίας, της παράβασης της φορολογικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και άλλα συναφή αδικήματα.
Μέλη του κυκλώματος είχαν στήσει από το 2010 έως το 2013 «μηχανισμό» εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, με κύριο συμμέτοχο και συνδετικό κρίκο έναν 54χρονο λογιστή – οικονομικό διευθυντή αλυσίδας γυμναστηρίων.
Το κύκλωμα είχε συστήσει εικονικές επιχειρήσεις, ενώ μεταβιβάστηκαν σε πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως «αχυράνθρωποι», επιχειρήσεις οι οποίες προϋπήρχαν, αλλά ουσιαστικά δεν λειτούργησαν.
Μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψης, το οποίο διαχειριζόταν ο 54χρονος λογιστής, οι πέντε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου ξυλείας, των ειδών υγιεινής, των βιβλίων, των ενδυμάτων και των καλλυντικών, ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό άλλων επιχειρήσεων, μεμονωμένα ή κατά περίπτωση.
Όπως προέκυψε, επρόκειτο κυρίως για εργαζόμενους, οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν από διάφορες εταιρείες καθαρισμών, καθώς και από δίκτυο γυμναστηρίων.
Με αυτή τη διαδικασία, οι πραγματικοί εργοδότες των υπαλλήλων απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού τους και από την καταβολή εισφορών, μετακυλίοντας αυτή την υποχρέωση στις επιχειρήσεις, που ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό. Οι εν λόγω εικονικές επιχειρήσεις, όπως διαπιστώθηκε, ουδέποτε κατέβαλαν τις οφειλές ή κατέβαλαν ελάχιστο τμήμα τους.
Σε ό,τι αφορά στη δράση των συμμετεχόντων στο κύκλωμα, στον τομέα απασχόλησης και ασφάλισης καθαριστών, διαπιστώθηκε ότι πλαστογράφησαν υπογραφές υπαλλήλων και κατέθεσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα με ψευδή στοιχεία εργοδοτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι προσέλαβαν γυμναστές σε εταιρεία ειδών υγιεινής, οικοδόμους σε εταιρεία εμπορίας βιβλίων, κομμωτές σε εταιρεία εμπορίας ετοίμων ενδυμάτων, καθαριστές σε εταιρεία εμπορίου ξυλείας, κ.α..
Στις περιπτώσεις μάλιστα κατά τις οποίες τα τεχνάσματά τους γίνονταν αντιληπτά, από τους αρμοδίους υπαλλήλους του Ι.Κ.Α. και αναστελλόταν η δυνατότητα ασφάλισης εργαζομένων, μέσω υποβολής αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα μεθοδευμένα «μετέφεραν» μεγάλο μέρος του εικονικά ασφαλισμένου προσωπικού, στην επόμενη επιχείρηση, η οποία για τον ίδιο σκοπό είχε εξαρχής ιδρυθεί ή είχε μεταβιβασθεί, ως πηγή διοχέτευσης εικονικών ασφαλίσεων κ.ο.κ.
Παράλληλα, οι εμπλεκόμενες εταιρείες μεγιστοποιούσαν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων από την μη καταβολή δεδουλευμένων. Όπως προέκυψε από την έρευνα, σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι απασχολήθηκαν ως καθαριστές, οι «υπεύθυνοι» δεν κατέβαλαν μισθούς, επιδόματα και δώρα. Έπειτα από πιέσεις των εργαζομένων τούς πλήρωναν ελάχιστα χρήματα, τα οποία δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματική τους εργασία.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας, έχει υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.